Milojičić podržao zahteve radnika Fabrike šinskih vozila

Objavio: | 20. februar 2014.

Radnicima Šinskih vozila predsednik opštine Smederevska Palanka,  Radoslav Milojičić Kena, obećao pomoć u ostvarivanju njihovih prava, grubo narušenih od strane poslodavca.

 

Milojicic sa radnicima FSV          Kako je objavio zvanični sajt Opštine Smederevska Palanka, Radnici Fabrike šinskih vozila, čiji je vlasnik Slovačka firma Zos Trnava, nezadovoljni zbog desetomesečnog neisplaćivanja zarada, potražili su pomoć i podršku organa lokalne samouprave. Radnicima, spontano okupljenim u velikoj sali SO, obratio se predsednik opštine, Radoslav Milojičić Kena, koji je obećao punu saradnju i pomoć, iako ovaj problem nije u ingerenciji lokalne samouprave:

        „Kao što znate, pre skoro dve godine, kada su svi bili protiv vas, ja sam stao na vašu stranu, što su mi mnogi zamerili. Stao sam na vašu stranu iz razloga što ste bili u pravu, jer je katastrofalno da neko ne prima platu deset meseci. Ja ću danas da se potrudim da pronađem Aleksandra Vučića, da reši vaše probleme.

       Već smo pokušali da stupimo u kontakt sa nekim ljudima iz Ministarstva privrede, kako bi se taj ugovor konačno potpisao. Vi znate da je ministar privrede podneo ostavku, i da se tamo ne zna ko pije, a ko plaća. Ja uskoro krećem za Beograd i probaću da tamo svratim i vidim kako može da se potpiše taj ugovor, kako biste primili sredstva koja ste zaradili. Čujem da ste vagone isporučili, a da novac niste dobili“, rekao je Milojičić.

      Za reč se javio i jedan od radnika šinskih, koji je objasnio da poslodavac i inače neredovno isplaćuje zarade, i da ni od ovoga što su zaradili od poslednjeg posla, neće biti isplaćene sve zaostale zarade:

     „Oni planiraju da uplate jednu platu, ili platu i po, a ima dovoljno para za šest plata. Šta će sa ostalim parama da rade, niko ne zna. A stalno se pozivaju na to da su oni vlasnici. Uz to stalno krive državu…“

    U razgovoru sa predsednikom opštine, radnici Šinskih vozila požalili su se predsedniku da se novac isplaćuje „na ruke“, tako da radnici nisu kreditno sposobni, niti se na zaradu plaća porez.

     „Sve je to jedan začarani krug, od koga koristi imaju samo gazde. Gazda u Srbiji je robovlasnik. Moramo da se borimo protiv toga. Vi ste vaše plate zaradili. Proizvod ste distribuirali, a plate niste dobili. Ja ću da uradim sve što je do mene, i javiću šta je i kako je, i šta ćemo dalje“ – rekao je na kraju razgovora sa radnicima šinskih vozila Radoslav Milojičić Kena, predsednik opštine Smederevska Palanka.

        Opširnije informacije na sajtu http://www.smederevskapalanka.rs