Poljoprivrednici traže garantovanu minimalnu cenu uljarica

Objavio: | 11. februar 2014.

slika 1U Pančevu je prošlog petka održan prvi sastnak Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije ( NAPS ). Sastanku su prisustvovali predstavnici 119 naseljenih mesta.
Prema rečima predsednika Upravnog odbora NAPS – a Jovice Jakšića, članovi asocijacije su jednoglasno usvojili predlog u kome se traži od uljara da preispitaju svoju dosadašnju praksu određivanja cene uljarica i krenu putem kojim su išle prethodnih godina tj. da ugovaraju proizvodnju sa minimalnom zagarantovanom cenom.
Poljoprivredni proizvođači nezadovoljni su dosadašnjom praksom davanja robnih i novčanih akontacija sa potpisivanjem ugovora zaključenim u EURO paritetima u kojima nema cene suncokreta. Na taj način uljare manipulišu sa poljoprivrednicima kako bi izbegli davanje „normalne“ cene i ucenili ih dogovorenom „tržišnom“ utakmicom u vreme žetve.
Zahtev NAPS – a je da uljare pre prolećne setve, do 1. marta izađu sa minimalnom cenom suncokreta, u protivnom poljoprivrednici članovi NAPS – a planiraju da bojkotuju setvu suncokreta i okrenu se drugim kulturama .
Ovo može biti veliki udarac za uljare, jer od prosečno posejanih 180.000 hektara pod suncokretom članice udruženja pokrivaju 80 odsto, tačnije kompletan Banat, Stig i Negotin. To znači da ukoliko uljare do 1. marta ne izađu sa minimalnom cenom suncokreta, ostaće bez značajnog dela proizvodnje u našoj zemlji. Stoga će morati da u 2014 uvoze suncokret, što će značajno povećati cenu njihove proizvodnje – pojasnio je Jakšić.
Na sastanku je bilo reči i o subvencionisanju poljoprivredne proizvodnje. Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije će tražiti od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da uradi Pravilnik o subvencioniranju poljoprivrednika za 2014. godinu po kojem bi gazdinstva koja imaju do 50 hektara dobili 12 000 dinara po hektaru gotovinski, na račun nosioca poljoprivrednog gazdinstva (po aktuelnoj uredbi dobija se 6 000 plus 6 000 uz račune). Gazdinstva koja imaju 50 – 100 hektara dobijali bi 8 000 dinara gotovinski na račun, a da preostalih 4 000 budu isplaćena uz račune za kupovinu goriva – naveo je Jakšić.
Doneta je odluka i da se od Minisarstva traži da subvencije za genetsko unapređenje u stočarstvu ne budu uslovljene umatičenošću grla, već samo dokazom o vlasništvu,
i, što je najvažnije, da pravilnici budu urađeni do 1. marta, kako bi poljoprivrednici što ranije dobili preko potrebna sretstva za predstojeću setvu, napomenuo je Jakšić.

Nenad Nikolić