Radoslav Milojičić Kena: Prioriteti su očuvanje radnih mesta, socijalna politika i razvoj

Objavio: | 21. februar 2014.

kena naslovnaPredsednik opštine Smederevska Palanka, Radoslav Milojičić Kena, najmlađi predsednik opštine u Srbiji. Da li Vam taj podatak imponuje?

Ako radite kvalitetno i dobro, nema veze koliko godina imate. Ali, to je nešto što ljudima ipak privlači pažnju. Ja se politikom ozbiljno bavim od 2006. godine, već osam godina, tako da mi status najmlađeg predsednika opštine ne privlači pažnju.

Kako ocenjujete proteklu godinu i na koje rezultate bi našim slušaocima ukazali?

Definitivno, na prvom mestu je investicija od 11,5 miliona evra za izgradnju jedne od najuspešnijih fabrika vode u Srbiji. Takođe, vratili smo 200 miliona dinara dugova, koji su pravljeni od 1995, a za koje mi nismo odgovorni i koje mi nismo napravili. Ali pošto smo odgovorna vlast, dugovi su vraćeni. Smanjenjem poreza na zarade sa 12 na 10 procenata, izgubili smo 87 miliona dinara na godišnjem nivou, a ta sredstva su otišla državi. Takođe, država nije imala drugi način da pokrije deficit koji ima u svom budžetu, pa je uzela sredstva od lokalne samouprave. Tako da mi uviđamo da od obećane decentralizacije nema ništa. Na kraju, godina jeste bila teška, ali ipak smo uspeli da se izborimo i idemo dalje.

Koji su vam glavni ciljevi u 2014. godini ?DSC00713

Pre svega, kao i ranijih godina, na prvom mestu je briga o socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva, jer mi smo stranka, koalicija, koja je socijalno odgovorna i shvata da je najopasnija stvar nemogućnost čoveka da sebi priušti tri obroka dnevno i samim tim da preživi. Na drugom mestu je očuvanje radnih mesta. Imamo 60 radnika viška, i dobili smo signal da bi trebalo sve te ljude otpustiti, na šta mi nismo pristali, jer smo svesni da svaki čovek, koji izgubi posao, pada na ivicu egzistencije i biva odbačen od društva. Mi se tom politikom nećemo baviti. U prethodnom vremenskom periodu, izgradili smo kompletnu gasifikaciju i gasifikacionu infrastrukturu na području nase opštine i vodovodnu mrežu u pet mesnih zajednica. Ostala nam je još kanalizaciona mreža, tako da ćemo se time baviti u ovom periodu.

Sa kojim se problemima građani Smederevske Palanke najčešće suočavaju i da li lokalna samouprava ima mogućnosti da pomogne u otklanjanju tih teškoća?

Mi, pre svega, najviše pomažemo u socijalnoj sferi. Naša lokalna samouprava uz lokalnu vlast u Jagodini najviše izdvaja za socijalna davanja, tako da je to definitivno najveći problem građana. Na drugom mestu je zapošljavanje. Nismo upeli da pronađemo model, kako bismo otvorili nova radna mesta, uspeli smo da sačuvamo postojeća radna mesta, iako mnoge druge lokalne samouprave to nisu uspele. Ipak, ne odustajemo, u narednom period borićemo se da pronađemo rešenje za otvaranje novih radnih mesta, jer smo svesni da ljudima morate obezbediti i dati priliku da rade, u suprotnom, neće moći da ostvaruju svoje ambicije. Dolazi se do jako konfuzne situacije, s obzirom da vidimo šta se sve dešava u Bosni i Ukrajini, i nadam se da to ipak neće zadesiti našu zemlju.

Dugogodišnji ste sportista i sportski radnik. Srbija je zemlja dobrih sportskih vrednosti, da li se zalažete za razvoj sporta u vašoj sredini?

Naravno. Mi imamo 62 sportska kluba i sportskih organizacija, zbog čega često nailazimo na kritike, zato što dosta izdvajamo za sport. Meni je drago što nas kritikuju zbog toga, jer smo osnovali mnoge nove klubove, koji su sada u Srpskoj ligi. Imamo prvake Srbije u boksu, kao i u drugim sportovima, rukometu, košarci. Sve su to sportovi koje želimo da pospešimo. Nadam se da građani to vide, jer ipak važi krilatica „U zdravom telu, zdrav duh“.

Jedan od najznačajnijih projekata je vodosnabdevanje, kao što ste rekli. Šta se po tom pitanju sada dešava?

Rok izgradnje je 22 meseca. Za nekih 13 -14 meseci, Smederevska Palanka rešiće višedecenijski problem, a to je nestašica vode skoro svakog leta, nekada manje a nekada više. Zaista je nenormalno da već par godina unazad pa I u 2014- oj godini, neki grad ima još uvek takav problem. Dolaskom na vlast probali smo da taj problem svedemo na minimum, ali su se opet dešavala iskljušenja. Izgradnjom fabrike vode, dobićemo novih 500 litara u sekundi, što će biti i više nego dovoljno za Smederevsku Palanku, tako da ćemo najveći problem, uspeti da rešimo. Takođe smo uradili primarnu vodovodnu mrežu u 5 mesnih zajednica, koje to nisu imale, tako da će cela teritorija naše opštine, biti zbrinuta, što se tiče vodosnabdevanja. Moram još i da napomenem, da su gubici, što je zaista suludo, 50,2 odsto od proizvodnje vode, do krajnjeg korisnika 52% ukupnog kapaciteta prostorima nestane, jer su cevi popucale itd. Sada je urađeno ispitivanje, tako da ćemo već u narednom periodu, imati sigurno veći kapacitet.

Kuda će opština Smederevska Palanka usmeravati investicije u ovoj godini?

Pre svega, zavisi hoće li biti investicija. Ali svakako nam je prioritet, izlazak na autoput, jer Smederevska Palanka nema mnogo investitora koji dolaze i žele da odrade tu investiciju, tako da je to nama svakako glavni projekat. U CIP – u smo uspeli da obezbedimo određena sredstva, CIP nam radi projekat za izlazak na autoput, ali ipak mislim da ako Vlada bude i dalje i ovom sastavu, koja obećava sredstva, a njih nigde nema, ne verujem da će išta od ovoga biti ostvareno i mislim da će naša padati sve niže i niže.

Ekipi Radio Požarevca predstoji susret sa predsednikom, vama susedne opštine Velika Plana.Da li imate dobru saradnju sa njima?

Naravno da imamo. I oni su zaslužni za projekat regionalne fabrike za vodosnabdevanje. Njihov predsednik je na čelu lokalne samouprave već treći put, to je volja građana i njihov izbor. O predsedniku, nama susedne opštine Velika Plana, Milošu Lukiću, imam pozitivno pozitivno misljenje.

Kao investitor projekta vodosnabdevanja, pojavljuje se još i Evropska Unija?

Da, tačno je, to je projekat koji je finansirala Evropska Unija i mislim da je to još jedan pozitivan signal, zato što mi nismo uspeli da obezbedimo sredstva od nasih građana. Sredstva obezbeđuje Evropska Unija i mislim da je to put demokratije koji moramo nastaviti.

Za kraj, da li ste kao predsednik opštine Smederevska Palanka, ugošćeni u ambasadama stranih država u našoj zemlji i koliko te posete mogu da pomognu?

Da, ja sam jedan od retkih predsednika opština, koji je bio na prijemu u američkoj ambasadi, za njihov odmor 4. juli, tako da sa drugim ambasadama imamo neki kontakt, sa nekim ne, ali kontakt se može ostvariti. Japanska ambasada nam je dodelila sredstva za razne investicije u oblasti raznih sfera, tako da kontakti zaista znače i pomažu.

Dragana Stojanović

                                                                                                                                                                        Marko Savić