Turistička ponuda Kučeva

Objavio: | 14. februar 2014.

pek

Zahvaljujući plemenitim metalima, zlatu i srebru, prostor Kučeva i okoline, reka Pek i njegove pritoke poznati su još iz davnih vremena, a neki podaci govore da su na obalama ove zlatonosne reke – Zlatno runo – tražili još argonauti. Njegovo prvo poznato ime “Guduskum“, vezuje se za 128. godinu nove ere, za vreme vladavine imperatora Hadrijana, koji je posetio ovaj rudnik zlata 173. godine nove ere. U predgrađu ove rimske utvrde, kasnije je niklo naselje pod imenom Kučevo.
Naša opština ima sve preduslove da postane jedna od vodećih u razvoju kontinetalnog turizma u Braničevskog okrugu, pa i šire. Ono što je veoma značajno i šta treba istaći je da su naši glavni aduti 4 velelepne pećine. To su Ceremošnja, Ševička, Ravništarka i Dubočka, od kojih su samo dve Ceremošnja i Ravništarka uređene i otvorene za posetioce, ističu u Turističkoj organizaciji opštine Kučevo.
Pećina Dubočka je sama po sebi atraktivna ali zbog nedostatka novca ona po nekoj proceni neće biti uskoro uređena za posetioce. U blizini naselja Ševica postoji i Ševička pećina koja je jako interesatna sa svojim bogatim nakitom, međutim zbog svoje specifičnosti njeno uređenje je na osnovu nalaza stručnjaka za sada nemoguće.
ravnistarka 2

Pored ovih pećina tu je i vila Kralja Aleksandra koja se nalazi u selu Neresnica. Ovo atraktivno zdanje biće uskoro spremno za posetioce. Na ulazu u Kučevo postoji i Potajnica koja je svetski fenomen po lepoti koju je stvorila priroda i uskoro će početi radovi na njenom uređenju . Bogatstvo što nam je priroda darovala mnoge bi sredine poželele da imaju, zato planiramo da u narednom periodu ovo uredimo i tako obogatimo našu turističku ponudu.
Ispirači zlata su posebna atrakcija, Homoljski motivi su smotra koja traje već 38. godina, arheološko nalazište “Krakuli Jordan“ ponovo je otvoreno posle 20 godina, a tu je i zdrava voda “Duboka“.
Seoski turizam je još jedna novina čija se realizacija očekuje već u ovoj godini. Imajući u vidu da seoski turizam sve veći značaj dobija u ovim krajevima uključujući zdravu sredinu, zdravu hranu, običaje i velike prirodne potencijale značajne za razvoj turizma. Već se javilo nekoliko domaćinstava koja su zainteresovana za ovu granu turizma.
Uveliko radimo na planu efikasnije promocije Kučeva i čitavog ovog kraja kao i izlazak na evropsku turističku scenu, jer imamo šta da ponudimo i pokažemo probirljivijoj evropskoj i svetskoj turističkoj klijenteli, kažu u Turističkoj organizaciji opštine Kučevo.

   Lj.Nastasijević