Aleksandar Vučić otvorio fabriku kablovskih setova u Smederevu

Objavio: | 6. mart 2014.

Prvi potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vučić i gospodin Mati Hjutiajnen, predsednik i Generalni direktor PKC grupe iz Finske danas su u Smederevu otvorili fabriku ove kompanije koja će  zaposliti 300 smederevaca a do kraja 2015, a ukupno 1500. Ovo je inače najveća finska investicija u Srbiji do danas.

Smederevo Vučić u Smederevu otvorio fabriku

Događaju je prisustvovao veliki broj gostiju, među kojima i njegova ekselencija ambasador Finske u Srbiji, Peka Orpana. PKC Group u Smederevu započinje proizvodnju u iznajmljenom prostoru, a krajem ove godine u još većem prostoru koji će biti oko pet puta veći od postojećeg. „Veliko nam je zadovoljstvo što danas svečano otvaramo našu fabriku u Smederevu. U ovom trenutku već imamo oko 50 zaposlenih na neodređeno vreme, a do 7. marta je otvoren konkurs za dodatnih 300 radnika za ovu godinu. Naš plan je da do kraja 2014. godine imamo oko 350 zaposlenih, zatim 850 ukupno do kraja 2015. godine i 1500 zaposlenih do kraja 2016. godine. U slučaju da posao u Smederevu krene dobro, razmotrićemo čak i proširenje naših kapaciteta i ovde zaposliti i više od 1500 ljudi. Vlada Srbije i grad Smederevo bili su veoma kooperativni i efikasni kada je reč o dolasku naše kompanije u ovaj grad – rekao je Mati Hjutiajnen, predsednik i generalni direktor kompanije PKC Group i dodao da je siguran da će to dovesti još stranih investitora i u Smederevo i u Srbiju.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je dolazak ove kompanije dokaz da je Srbija dobro mesto za investicije, a zatim izrazio nadu da će nova radna mesta značiti i bolji život za građane Smedereva, koji su pokazali da žele posao navodeći podatak da se na prvi konkurs za 300 radnih mesta prijavilo 2000 ljudi.
Ambasador Finske u Srbiji, Peka Orpana je podsetio na dobru ekonomsku saradnju Finske i Srbije i nagovestio dolazak drugih finskih kompanija u našu zemlju koje prema njegovim rečima već razmatraju te mogućnosti. ‟Investicija
PKC – a je do sada najveća investicija Finske u Srbiji“ – rekao je Orpana.
Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je istakla da je ovo srećan dan za Smederevo, na koji se čekalo skoro 20 godina. Ona se zahvalila Vladi Srbije za podršku i na opredeljenju finske kompanije da otvori fabriku u ovom gradu.
KompanijaPKC ima svoje fabrike na 4 kontinenta. U 2013. godini, na globalnom nivou, ostvarila je prihod od oko 884 miliona evra, sa 19000 zaposlenih.

Duška Rakić-Anđelić