Antić: Stanje kod Kostolca stabilno, obezbeđene pumpe

Objavio: | 10. jul 2014.

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da je stanje kod termoelektrane Kostolac stabilno i da su obezbeđene pumpe koje će vodu koja se izliva vratiti u reku Mlavu.

Antić je naveo da se za vraćanje vode u Mlavu koriste jedna velika pumpa iz Češke, koja izbacuje 2.500 kubika vode na sat, osam manjih pumpi iz Francuske i dve ili tri iz Nemačke. Nasip na nekoliko kilometara od Kostolca drži između 10 i 15 miliona kubika vode i opasnost još postoji. Antić je naveo da je taj nasip veštački izgrađen i da „objektivno nije stoprocentna zaštita elektrane“.

Direktor Elektroprivrede Srbije  Aleksandar Obradović rekao je da još postoji opasnost da energetski sistem Srbije ostane bez Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu i da voda uđe u Kostolac, zbog čega EPS „priprema planove A, B i C za svaku priliku“.

Direktor termoelektrane Kostolac Dragan Jovanović rekao je da svi proizvodni kapaciteti rade normalnim tempom, kao i revitalizacija bloka B1.

Antić, Obradović i rukovodstvo Kostolca održali su sastanak u elektrani, posle kojeg se ministar energetike uputio u Svilajnac u obilazak tamošnje elektrane.

                                                                       Izvor:Beta