Četereško prelo

Objavio: | 21. jul 2014.

IMG_2784Uz učešće brojnih instrumentalista,pevača i članova kulturno-umetničkih društava iz Beograda,Čačka, Niša, Kragujevca, Kučeva i žabarske opštine, a u prisustvu više hiljada posetilaca iz cele Srbije,proteklog vikenda u Četerežu je održana ovogodišnja, a trinaesta po redu turistička manifestacija „Četereško prelo“.

Dvodnevne programe kraj crkve brvnare iz 1804. godine, posvećene SvetojIMG_2768 Trojici, i crkve rođenja Presvete Bogorodice iz 1854. godine, organizovao je Centar za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“, a pod pokroviteljstvom Opštine Žabari.
Otvarajući ovogodišnju manifestaciju,predsednik Opštine Žabari Miodrag Filipović je, između ostalog, rekao:
„Ove godine „Prelo“ ima i humanitarni karakter. Majske poplave koje su zahvatile Srbiju, dovele su do katastrofe bez presedana. Na hiljade poplavljenih objekata, srušenih domova, puteva, mostova… Na hiljade poplavljenih oranica. Nije ovo godina za veselje i radost, ali srpski narod je pesma održala u najtežim trenucima. I ovo naše „Prelo“ pruža nam pesmu i igru koje nam daju novu snagu. Ali, „Prelo“ nam pruža i priliku da prikupimo pomoć za narod Srbije koji je u nevolji! Od naroda – za narod“!
IMG_2790Jučerašnji program pratili su i brojni gosti, a među njima načelnik Braničevskog okruga Aleksandar Đokić, predsednici opština Petrovac na Mlavi i Velika Plana Radiša Dragojević i Dejan Šulkić, predsednik Skupštine opštine Žabari Saša Begović, zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca Milić Jovanović, komandant centra za obuku kopnene vojske pukovnik Duško Šljivančanin i sekretar Saveza amatera Srbije Stojan Boškov. Kao i prethodnih godina, program na sceni pratile su izložbe voća, povrća i narodnih rukotvorina, a promovisana je i monografija o selu Brzohode. Pored autora, Gojka Zorića i Sime Jevtića, o knjizi su govorili direktor Biblioteke „Profesor dr Aleksandar Ivić“ Danijela Milanović, sveštenik Andrija Lazić i predsednik Saveta mesne zajednice Brzohode Goran Jović.
Za najlepšu devojku ovogodišnjeg Prela izabrana je Marta Raketić iz Čačka,a njene pratilje su Milena Stojanović iz Beograda i Nikolina Kokot iz Brzohoda.

Dragan Živanović