Par toplih dana za žetvu pšenice

Objavio: | 8. jul 2014.

zetva_-_strnjisteŽetva pšenice i skladištenje bila je tema današnjeg sastanka Odbora za poljoprivredu Regionalne komore Požarevac. Žetva na području Podunavskog okruga privodi se kraju, prinosi su standardni mada je bilo problema sa vremenskim uslovima gotovo u svim stadijumima dozrevanja, rekao je na sastanku predsednik odbora i direktor Poljoprivredne stručne službe u Smederevu, Branko Mitrović.

Na području Braničevskog okruga pšenica je požnjevena sa 60 odsto površina, prosečan rod je oko 4,5 tona po hektaru. Ima i parcela koje su ovog leta dale i 6 tona, rekao je Aleksandar Stojanović, direktor Poljoprivredne službe u Požarevcu i dodao da je sorta koja se u ovim uslovima pokazala kao najstandardnija“ Siđenta“ i da bez obzira na uslove daje ujednačen rod. To su pokazali ogledi koje Poljoprivredna stručna služba radi na ovom terenu zajedno sa ratarima.
Uz cenu, koja se kreće 16-17 dinara po kilogramu i to sa PDV-om o čemu je pričao Radovan Lala Davidov iz Petrovca na Mlavi, direktor Agrarnog fonda, najveći problem je i skladištenje ovogodišnjeg roda. Skladištari, rekao je on, propisuju svoje uslove za čuvanje pšenice pa se čuo predlog da država ipak treba da se umeša u najvažniji ratarski posao u Srbiji.

Dragana Deurić