Održano sedmo „Stiško poselo“

Objavio: | 31. avgust 2014.

10638005_830274806997231_5406067_nU turističkom kompleksu „Zaova“, u subotu je održan sedmi po redu Etno festival hrane i folklora „Stiško poselo“, manifestacija koja na specifičan način predstavlja turističke potencijale Stiga, Mlave i Homolja. Okupivši više od hiljadu učesnika i posetilaca u Zaovačkoj šumi, nadomak istoimenog jezera, manastira i lovačkog doma, ova manifestacija je nanovo podsetila na sve stiške lepote, znamenitosti i dragocenosti kulturnog nasleđa. Festival je organizovala Turistička organizacija, a održan je pod pokroviteljstvom opštine Malo Crniće, uz pomoć i podršku brojnih sponzora.
Etno festival je otvorila direktorka Turističke organizacije Jasna Jović, naglasivši da se ovakvim manifestacijama čuva i neguje duh i tradicija srpskog sela.
-„Stiško poselo“ je jedno veliko druženje rukovodstva opštine, saradnika Turističke organizacije, brojnih10668602_830275523663826_852799236_n takmičara u kuvanju riblje čorbe i gulaša, pecaroša, udruženja žena koja su posebno vična u spremanju tradicionalnih jela i posetilaca. Iz godine u godinu manifestacija postaje sve masovnija i to nam je podstrek i potvrda da treba da negujemo ovakve smotre. Ukoliko sa „Posela“ ponesete lepe utiske, smatraćemo da smo ispunili svoj cilj, rekla je Jovićeva.
Predsednica SO Malo Crniće Goranka Stević ističe da se ovim festivalom predstavljaju svi ruralni potencijali ovog kraja, proizvodi, tradicija, običaji i kultura i ovakve smotre treba negovati.
– Ove godine imamo iznenađujuće veliki broj učesnika i takmičara u kuvanju riblje čorbe i gulaša, članice udruženja žena su zablistale svojim umećem i rukotvorinama, tako da je ocenjivačka komisija imala izuzetno težak zadatak da proglasi najuspešnije. Takođe, za sve posetioce „Stiškog posela“ Turistička organizacija je obezbedila besplatnu degustaciju gulaša, kazala je Goranka Stević.
Vatrice su gorele na sve strane, primamljivi mirisi iz kotlića se mešali sa zvucima harmonike i drugih instrumenata, uz čije su se zvuke na bini smenjivali folklorna društva iz Crljenca, Velikog Sela, Toponice, Bavaništa, Malog Laola, Dublja, Melnice, a nastupila je i vokalna solistkinja Galina Perić. Doprinos raznolikosti 10647702_830274910330554_735785143_nmanifestacije, organizovanjem likovne kolonije dali su i članovi ULIS-a „Milena Pavlović Barili“. Dvadesetak ekipa mladih ribolovaca, strpljenjem i veštinom, borilo se za što veći ulov i bolji plasman u trosatnom takmičenju na obali jezera. Po završetku takmičenja dodeljene su nagrade najuspešnijima. U kategoriji petlića pobedio je Miloš Marjanović, drugo mesto pripalo je Nemanji Markoviću, a treće Nikoli Nikoliću. Kod kadetkinja najuspešnija je bila Katarina Perić, a slede Nevena Stojićević i Aleksandra Radovanović. U kategoriji kadeta prvo mesto osvojio je Nikola Milosavljević, drugo Kristijan Stojimirović, a treće Đuro Ljubomirović. Kod omladinaca najbolji ulov ostvario je Darko Milovanović, a slede Marko Milovanović i Aleksandar Aleksić.
Riblja čorba i gulaš kuvani su u osamdesetak kotlića. Po boji i sadržini različiti, po ukusu – savršeni. Žiri se10423569_830275046997207_1049392087_n znojio od nedoumice kome da dodeli nagradu. Ipak, posle kraćeg većanja odlučeno je da je najbolju čorbu pripravila Vinka Avramović, druga nagrada pripala je Sladini Cvetković, dok je treće mesto osvojio Dragan Trujanović. Nagradu za najbolji lovački gulaš osvojio je Velibor Marković iz Petke. Druga nagrada pripala je Goranu Jovanoviću iz Petke, a treća Željku Stojićeviću iz Crljenca. Nagrada za najlepši štand pripala je Udruženju 10656417_830275726997139_302612285_nžena „Stamničanke“ iz Stamnice, za najbolji proizvod domaćinstva Udruženju žena „Gergine“ iz Kobilja, za orginalno staro jelo Udruženju žena „Zlatne ruke“ iz Kladurova. Najbolje slatko jelo spravila je grupa Petrovac na Mlavi, dok su najbolje slano jelo pripremile članice Udruženja žena „Sestra Jelica“ iz Crljenca.
Kruna programa na letnjoj pozornici bio je izbor lepotice „Stiškog posela“. Među 14 kandidatkinja, put do pobedničkog trona i laskave titule lepotice „Posela“ izborila je Jelena Miladinović iz Kule, prva pratilja je Tijana Radosavljević iz Toponice, a druga pratilja Anđela Grujić iz Dublja.

D. Dinić