Atomsko sklonište večeras na gradskom trgu u Požarevcu

Objavio: | 6. septembar 2014.

ASAtomsko Sklonište, jedan od kultnih rok bendova bivše Jugoslavije nastupa večeras na glavnom gradskom trgu. Bruna Langera, frontmena Atomskog Skloništa videli smo u Zaječaru, gde je imao tu čast da ove godine bude rokonačelnik. Sa njim smo se podsetili nekih prošlih vremena, ali razgovarali i o rok muzici danas.

Bruno Langer, koji predvodi Atomsko sklonište u još jednom rokenrol pohodu na publiku, ove godine slavi 50. godina rada. Rođen je u Rjeci 1949. godine. Atomsko sklonište nastalo je u Puli februara 1976. godine i traje do danas. Atomsko sklonište je jedna od najznačajnih grupa Bivše Jugoslavije, jer traju dovoljno dugo da se njihova publika svrstava u nekoliko generacija. Ne postoji nijedan zaljubljenik u rokenrol koji ne zna reči njihovih najvećih hitova: Treba imat ‘dušu, Žuti kišobran, Pakleni vozači, Džoni, Kraljica cigana …

Atomsko Sklonište u Zaječaru

Atomsko Sklonište u Zaječaru

Sergio Blažić je kao prvi pevač Atomskog Skloništa obeležio najsjajnije godine ovog benda, a preminuo je veoma mlad u svojoj 36.-oj godini. Bolovao je više od 15 godina od teške neizlečive bolesti, boreći se i nastupajući uvek na granici života i smrti, a malo ljudi je tada to znalo. Između koncerata ležao je u Onkološkom institutu u Ljubljani i tek kad je počeo pevati sedeći na stolici šira javnost se upoznala sa činjenicom da je Sergio teško bolestan. Umro je 1987. godini u bolnici u Puli od raka limfnih žlezda. Sa Atomsko sklonište objavio je 6. albuma, a svake godine u Puli njemu u čast održava se Memorijal Sergio Blažić – Đoser.
Ovogodišnji rokonačelnik grada Zaječara Bruno Langer izjavio je nakon koncerta da se iz dugogodišnjeg niza nastupa u Zaječaru Boba & Bruno Langer   Atomsko Sklonisteizrodilo veliko prijateljstvo između njega i zaječarske publike. Sa nostalgijom se setio koncerta na zaječarskoj Gitarijadi 1991 godine kada su na Balkanu eskalirali sukobi a rokenrol dokazivao da je muzika jača od mržnje. Bruno Langer je, ekskluzivno za Radio Požarevac rekao da je rokenrol oduvek bio sila koja spaja i veza koja među ljubiteljima rok zvuka, uprkos političkim raskolima, nikada nije pukla, i dodao da mu je izuzetno drago što mu se ukazala prilika da u godini svog jubileja , 50. godina rada, nastupi na 51. LjKI u subotu 6. septembra, nakon dugo, dugo vremena na gradskom trgu u Požarevcu. Atomsko sklonište dolazi u postavi: Bruno Langer – vokal, bas-gitara, Ranko Svorcan – gitara, Nikola Duraković Nikica – bubnjevi.
Slušaoci Radio Požarevca imaće prilike da večeras oko 19 časova čuju ekskluzivni intervju sa „Atomcima“ koji će biti naši gosti.

Slobodan Boba Novaković