Naučni skup posvećen stogodišnjici Velikog rata u Malom Crniću

Objavio: | 20. septembar 2014.

10705234_839951296029582_1767503073_nU organizaciji Biblioteke „Srboljub Mitić“ i Udruženja potomaka ratnika, a pod pokroviteljstvom opštine Malo Crniće, 19. septembra održan je naučni skup pod nazivom „Sto godina Velikog rata“. Tom prilikom predstavljene su tri knjige Predraga Mirkovića koje nose naziv „Prvi srpski pomenik“. Prva knjiga je objavljena 2008. godine i daje podatke iz Prvog svetskog rata sa područja opština Požarevac, Malo Crniće i Žabari. Druga knjiga je objavljena 2012. godine sa akcentom na opštine Kučevo, Veliko Gradište i Golubac, dok se treća knjiga odnosi na opštine Petrovac, Žagubica i deo opštine Majdanpek.

            Predsednik opštine Malo Crniće Dragan Mitić ističe da je veoma

Dragan Mitić

Dragan Mitić

značajno u ovom trenutku kada postoje pokušaji revizije istorije Prvog svetskog rata, govoriti o činjenicama, koje su svakako na strani Srbije i srpske vojske koja je imala izuzetno značajnu ulogu u tom ratu.

            -Mi na teritoriji opštine Malo Crniće zahvaljujući određenim manifestacijama koristimo priliku da uvek istaknemo ovako značajnu temu, učešće vojnika – ratnika sa područja naše opštine i polažemo vence u dane naših praznika. Koristimo priliku da govorimo o činjenicama koje su izuzetno značajne i koje sa ponosom treba da ističemo svuda i na svakom mestu. I nakon sto godina, mi moramo govoriti o činjenicama, kako bi sprečili pokušaje revizije istorije i na nama je obaveza da učinimo sve kako bi se istorija prikazala u onom svetlu kakva zaista i jeste, rekao je Mitić.

            Sve tri knjige „Prvi srbski pomenik“ štampane su u izdanju manastira Rukumije i po mišljenju autora Predraga Mirkovića one će mnogo više koristiti nekim budućim pokolenjima. Tokom sedmogodišnjeg rada podaci su uglavnom dobijani od raznih arhiva, a vrlo malo od potomaka ratnika.

            Prema rečima prof. dr Momčila Pavlovića, direktora Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, ove knjige mogu poslužiti kao primer dobre prakse i većim sredinama u Srbiji, pa čak i prestonom gradu.

          10708069_839951239362921_1572857453_n  -Ako ste zahvaljujući ovim ljudima uspeli da popišete imenom i prezimenom sve žrtve, vi ste napravili jedinstvenu bazu podataka, koja bi trebala da se pomoću novih tehnologija da javnosti na uvid i to je model koji može poslužiti čitavoj Srbiji, istakao je prof. dr Pavlović i potom govorio na temu „Od atentata do rata“, a prikazan je i dokumentarni film.

U čast obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, u Biblioteci „Srboljub Mitić“ otvorena je izložbena postavka, kojom se prema rečima prof. dr Momčila Pavlovića započinje jedan veliki posao koji ima za cilj da zainteresuje mlade za istoriju sopstvene porodice, sopstvenog mesta i celokupnog srpskog naroda.

-Samo tako možemo Evropi ponuditi nešto što smo napravili 1914. godine i pobrali nepodeljene simpatije čitavog tada10694895_839951109362934_173416686_n naprednog sveta. Nikada više Srbija do dana današnjeg nije bila tako slavljena i hvaljena kao te 1914. godine. Sve ono što služi da podseti na te datume treba postaviti u ovoj spomen sobi, kazao je dr Pavlović.

Skupu su prisustvovali predsednica SO Malo Crniće Goranka Stević, pomoćnik predsednika opštine Toplica Đorđević, zamenik predsednika opštine Žagubica Ljubiša Jovkić, direktorka Biblioteke „Srboljub Mitić“ Zorka Stojanović, direktorka Turističke organizacije Jasna Jović, članovi Udruženja potomaka ratnika i Opštinske organizacije boraca.

                                                                                               D. Dinić