Svečano otvaranje 127. Smederevske jeseni

Objavio: | 19. septembar 2014.

sd jesenSvečano otvaranje 127. Smederevske jeseni je večeras  u 17 časova i 30 minuta. Ova turističko-privredna manifestacija  je  među  najstarijim  u Srbiji i  organizuje se u slavu grožđa i vina.

Cilj organizovanja Smederevske jeseni je da se gostima prikažu kvalitetni  poljopirivredni proizvodi , kao i bogato istorijsko nasleđe  iz vremena vladavine  despota Đurđa Brankovića. Pored tradicionalne izložbe voća i povrća, etno i privrednog sajma, posetioci će moći da se zabave i  uz bogat kulturno-umetnički program. Na centralnom gradskom trgu i u Vinskom gradu koji se nalazi u njegovoj blizini programi su već počeli. Najzanimljiviji deo Smederevske jeseni je svakako defile koji će ove godine umesto Karađorđevom ulicom kretati od Dunavskog keja, ulicama Despota Đurđa i Kralja Petra Prvog do gradskog trga. Posle svečanog otvaranja posetiocima će se predstaviti karnevalske grupe iz različitih gradova Srbije. U  Malom gradu Smederevske tvrđave od 20 časova  je koncert Kemala Montena. Na centralnom gradskom trgu od 21 sat posetioce će zabavljati grupa Neverne bebe, a od 23 sata i 30 minuta predviđen je nastup Tropiko benda.sd jeseeee

Za dane vikenda goste očekuje bogat program. U  subotu u 12 časova u paviljonu Smederevske tvrđave odigrađe se predstavljanje potencijala i kulturnih nasleđa turističkih organizacija gradova Srbije. Očekuju se gosti iz 14 gradova gde će kroz propagandne materijale predstavljati svoj turistički potencijal, a od 20 časova na programu je koncert Lea Martina uz kompozitora i dirigenta Vojkana Borisavljevića. Od 22 časa na gradskom trgu sledi koncert pod nazivom „Smederevo grade od starina“ uz  grupu renomiranih izvođača izvorne narodne muzike sa orkestrom Novice Negovanovića.  U nedelju u 22 časa je završni koncert grupe Riblja Čorba.

Smederevska jesen se završava u nedelju 21. septembra. Za goste koji se odluče da ovaj vikend provedu u Smederevu priređen je bogat prateći program vezan za nastupe folklornih grupa, sportska dešavanja, programe posvećene edukaciji srednjovekovnog Smedereva kao i  brojne izložbe, degustacija  starih jela, voća i povrća i radionice za decu.

D.R.A