Spomenik stradalom heroju

Objavio: | 23. oktobar 2014.

spomenik poginulom vojnikuU sredu je, u Smoljincu, posle 22 godine odata počast Slađanu Stojićević Ciketu, vojniku koji je poginuo u borbama kod Knina tokom odsluženja vojnog roka.

Stojićević je poginuo 1992 godine u okolini Drniša kao redovan vojnik, pripadnik Vojne policije au vojnom dosijeu je ostalo zapisano da je svoj život položio herojskom smrću. Tužna činjenica je da se njegova pogibija desila baš onoga dana kada je trebao da se vrati kući sa odsluženja vojnog roka. Tokom svih ovih godina postojala je ideja da mu se njegovo rodno mesto oduži za žrtvu koju je dao kao mlad vojnik ali se ona, eto, realizuje tok ovih dana i to u obliku spomen česme u centru sela.
– Krenuli smo na zadatak u BOV-u i u jednom trenutku naišli na barikadu. Kada smopoginuli vojnik slađan stojićević pokušali da se okrenemo počeli su da pucaju na nas sa svih strana. Slađan je bio gore na kupoli i ispalio je 750 metaka iz mitraljeza kako bi nas izvukao iz zasede. Bio je toliko uporan da se od toplote iskrivila cev mitraljeza. Ipak, u jednom trenutku napadači su uspeli da pogode naše vozilo „zoljom“ koja je, ispostavilo se kasnije, samo za njega bila kobna. – Rekao je vidno uzbuđen jedan od njegovih saboraca koji su tom prilikom preživeli, Đura Pantić iz Bavaništa.
Pantić, koji je došao u Smoljinac da oda poštu „Ciketu“, kako su ga zvali, setio se još i detalja da je on, pošto je odbio napad i shvatio da je pogođen, stigao i da se nasmeje članovima posade … poslednji put . Ubrzo nakon toga ga je odvezao sanitet, u kome je i preminuo.
Na otkrivanju spomen česme bili su prisutni predstavnici vojske i lokalne samouprave, kao i meštani koji su na ovaj način želeli da isprave dugogodišnji propust, odnosno nepostavljanje obeležja ovom hrabrom čoveku.
Sredstva za izgradnju spomen česme obezbedila je opština Malo Crniće čije rukovodstvo ipak nije bilo u kompletnom sastavu.
otkrivanje spomenikaJedan od inicijatora ove ideje, Stojićevićev školski drug Saša Stević naglasio je da nisu svi prepoznali važnost očuvanja sećanja na ljude iz ovog kraja koji su dali svoje živote za otadžbinu.
– On je imao mogućnost da se skloni na neko mirnije mesto tokom vojnog roka, ali je ostao do poslednjeg dana da brani zemlju tamo gde se pucalo. Na kraju krajeva poginuo je onog dana kada je trebao da se razduži i dođe kući. Pisao sam generalštabu i Ministarstvu odbrane, gde sam sve objasnio u vezi postavljanju spomenika. Vojska nas je uvažila i svojim prisustvom doprinela da naš sugrađnin, heroj, Cike, zasluženo dobije spomen obeležje. Ja sam im zbog toga izuzetno zahvalan.
Ipak, najemotivniji u obraćanju bio je Slađanov mlađi brat Saša koji se zahvalio opštini i vojsci na podignutom spomeniku rekao da nije bilo Saše Stevića, školskog druga njegovog brata, od spomenika ne bi bilo ništa.
-Hvala Opštini i vojsci, ali najviše hvala mom bratu Saši Steviću inicijatoru i organizatoru podizanja spomenika. Da njega i njegovog entuzijazma nije bilo, danas od spomenika ne bi bilo ništa. Ja sam svog brata Slađana izgubio na ratištu kod Knina, ali danas sam dobio svog drugog brata Sašu Stevića. Danas se, kao što se ponosim sa herojem, Slađanom, isto tako, ponosim i sa Sašom Stevićem-drhtavim glasom sa suzama u očima završio je govor Slađanov mlađi brat.
Od rukovodstva lokalne samouprave bili su prisutni zamenik predsednika opštine Goran Dačić, pomoćnik predsednika opštine Toplica Đorđević kao i sam predsednik Dragan Mitić koji se obratio prisutnima i zvanično otkrio spomen obeležje na Slađana Stojićevića „Ciketa“.

M.Veljković