Položeni venci kraj biste Slobodana Stojanovića

Objavio: | 3. oktobar 2014.
IMG_7928

Foto: D.Marjanović

U  okviru 5. manifestacije  „Dani  Slobodana  Stojanovića“, posvećene  našem  velikom piscu i dramaturgu  danas su kraj biste Slobodana Stojanovića u Sunčanom  parku ispred  Centra  za kulturu vence položili  predstavnici grada, požarevačke  biblioteke kao i porodice Stojanović.

O liku i delu  Slobodana Stojanovića govorio je gradonačelnik Miomir  Ilić.

Slobodan  Stojanović, poznati i ugledni  pisac i dramaturg i naš sugrađanin ostavio je dubok trag u književnosti i kulturi Srbije, rekao je u  svom obraćanju  članovima porodice i brojnim poštovaocima  Stojanovićevog dela gradonačelnik  Požarevca  Miomir Ilić. On je podsetio da je u Požarevcu  završio srednju školu, da se kasnije zaposlio u Narodnu biblioteku Ilija M.  Petrović, a od prvih dramskih  tekstova do  televizijskih serija tekao je Stojanovićev stvaralački put među kojima su i najbolja ostvarenja „Više od igre“ i „Jastuk groba mog“.

Ovo su već  tradicionalni  „Dani  Slobodana  Stojanovića“, a započeli smo ovaj projekat pre pet godina. Bilo je neizvesno da li će to imati trajnu vrednost ili ne, međutim, uz veliku pomoć grada Požarevca i  Ministarstva za kulturu i informisanje ova  manifestacija prevazilazi okvire grada, naglasila je Beba Stanković, direktor  Narodne biblioteke Ilija  M. Petrović, koja je pokrenula manifestaciju  na inicijativu porodice Stojanović i grada Požarevca i da  uspevaju da održe jedan visok nivo i na kvalitetan način skrenu pažnju  javnosti na Slobodana Stojanovića, ocenila je Stanković.Dani_S.S.2014._Plakat

Po prvi put ove godine u okviru manifestacije danas i sutra  u požarevačkoj biblioteci će se održati kreativne radionice za studente završne godine beogradskog i novosadskog fakulteta i  2 učenika  Požarevačke gimnazije, budućih dramaturga, koje će voditi profesor  Miomir  Petrović.

Manifestacija  „Dani  Slobodana Stojanovića“ počela je sinoć u Sali  biblioteke predstavljanjem  Zbornika radova  „Stvaralaštvo za decu“, Slobodana  Stojanovića i nagrađene drame za prošlu godinu „Tajna i male  laži“,  Tihomira Stefanovića . Proglašen je i pobednik na ovogodišnjem konkursu  „Slobodan  Stojanović“ za najbolju dramu. Žiri u  sastavu Radomir Putnik, Gojko Božović i Miomir Petrović  za najboljeg autora  proglasio je Milana  Milovanovića iz Novog  Sada  za  dramu „Zvanična  verzija“.

D. Radulović