SNS Požarevac o smernicama Vlade, Zoranu Repedžiću i gradskim javnim preduzećima

Objavio: | 10. oktobar 2014.

GO SNS Požarevac osudio prebijanje brata Aleksandra Vučića i podržao mere Vlade – Zoran Repedžić je i dalje član SNS – a i ni na koji način se ne može osuđivati dok započeti postupci ne dobiju epilog – Veća kontrola nad radom gradskih javnih preduzeća.

snsDanas je održana konferencija za medije GO Srpske napredne stranke u Požarevcu. O aktuelnim političkim dešavanjima u zemlji i gradu govorili su Nebojša Jočić, predsednik GO SNS Požarevac i Miodrag Stepanović, član Glavnog odbora SNS.

O trenutnom teškom ekonomskom stanju u Srbiji kao i nedostatku sredstava i perspektive, koja pogađa i Požarevac najpre je govorio Nebojša Jočić. Prema njegovim rečima neophodan je izvestan vremenski period da bi se realizovale smernice Vlade Republike Srbije kako bi i naš grad učinili prosperitetnijim. On je osudio nedavni nemili događaj oko prebijanja brata premijera Aleksandra Vučića i najavio sprovođenje mera koje Vlada Republike Srbije bude nalagala i izrazio uverenje da će u narednom periodu i u Požarevcu biti novih investicija i perspektive za mlade ljude, da će Požarevac postati prosperitetnije mesto nego što je to sada. Miodrag Stepanović je na konferenciji takođe osudio pomenute nemile događaje i ocenio da premijer Aleksandar Vučić ima veliku podršku građana Srbije, kao i da se ne biraju sredstva da se ona na neki način anulira. Na novinarsko pitanje o slučaju nekadašnjeg direktora JP „Toplifikacija“ Zorana Repedžića, Nebojša Jočić je obavestio javnost da je Repedžić i dalje član SNS – a, kao i da će se sačekati da državni organi urade svoj posao, i kakvi rezultati budu, u tom pravcu će se donositi odluke.
„Zoran Repedžić je član naše stranke. Povodom nemilih događanja koja su se desila razmišljali smo da li da izađemo sa saopštenjem. Odlučili smo da sačekamo da državni organi urade svoj posao. Mi tog čoveka ni na koji način ne možemo osuđivati u ovom trenutku dokle god započeti postupci ne dobiju svoj epilog, niti želimo da na bilo koji način vršimo pritisak na državne organe koji te istrage sprovode. On je u ovom trenutku neko čija krivica nije dokazana i mi ćemo sačekati da vidimo u kom će to pravcu dalje ići. Kakvi rezultati budu, mi ćemo to poštovati“.
Slično objašnjenje dato je i u vezi slučaja asfaltiranja puta u Bradarcu, i Željka Živkovića, potpredsednika GO SNS Požarevac i odbornika u Skupštini Požarevca. Nebojša Jočić je naglasio da je svačiji rad pod lupom i da se od toga neće bežati.
Miodrag Stepanović je prokomentarisao rad požarevačkih javnih preduzeća. Pred Gradskim Većem će se naći šestomesečni izveštaji o radu javnih preduzeća, koja se prema njegovoj oceni dosta komotno ponašaju, i najavio veću kontrolu rada javnih preduzeća, a posebnu pažnju posvetio je problemima u JP „Ljubičevo“. „Naša javna preduzeća imaju monopolski položaj i ono što je za grad bitno i što je sa moje tačke gledišta vrlo važno, gradska javna preduzeća bi trebala na kraju svake budžetske ili kalendarske godine da nam uplate dividendu, odnosno da nam uplate ostvarenu zaradu u okviru svog delokruga nadležnosti i da na taj način poprave „krvnu sliku“ u finansijskom smislu u budžetu grada Požarevca. U ovoj godini imamo preko 300 miliona dinara manje transfera od Republike Srbije. Ove godine mi imamo kao grad dosta velikih investicija. Naš budžet za ovu godinu iznosi oko 2, 4 milijarde dinara, a ukupni troškovi budžeta iznose blizu 2, 1 milijardi dinara. Razlika je namenski prihod koji ubiramo zbog zagađivanja životne sredine. Da nemamo tog prihoda, kao grad bili bi u velikim problemima, što se tiče investicionog ciklusa. To nam daje jednu, za sada prividnu sliku, da možemo da se ponašamo, reklo bi se, komotno. Po svoj prilici, šestomesečni izveštaji o radu nekih javnih preduzeća ići će na doradu, a neki neće biti usvojeni. Samo vraćanje, odnosno neusvajanje izveštaja o radu javnih preduzeća povlačiće za sobom određene posledice. To želim da kažem pre svega zato što mi kao Grad dajemo dosta novca našim javnim preduzećima. I ja se za to lično zalažem. Da bi mogla da svoje investicije sprovedu u iznosu od 100 procenata. Tako se realizacija podiže na znatno viši nivo. Međutim, to nas ne sme uspavati, pa da se naša javna preduzeća prema gradskim novcima vrlo komotno ponašaju, što se u nekim slučajevima dešavalo“.
On je naveo da je jedan od povoda da zatraži podrobniji uvid u funkcionisanje javnih preduzeća situacija u Ljubičevu, za čije funkcionisanje grad godišnje izdvaja na desetine miliona dinara. „Ljubičevo je od svog osnivanja bilo natovareno dugovima. Tako je sve do danas. Njihov dug je oko 62 miliona dinara, od čega su 44 miliona dinara neizmirene obaveze prema ELEKTROMORAVI. Dugovanja se nisu pojaavila sada, već se vuku godinama unazad.“, rekao je Stepanović i dodao da „mi moramo da pratimo ono što radi Vlada, što radi država. Ne treba tu biti mnogo mudar i pametan, da se ne ože pročitati između redova. Mora se mnogo veća kontrola uspostaviti nad radom javnih preduzeća i ustanova, ali pre svega nad radom javnih preduzeća koja su bitna za funkcionisanje grada“.
Dodao je kako postoji veliki broj sudskih postupaka koji pritiska Ljubičevo, kao i da se trenutno vode čak 23 sudska postupka nad 7 javnih preduzeća kojima je osnivač Grad Požarevac.
Nakon dostavljenog mišljenja uprave za javne nabavke o dodeljivanju isključivog prava Vodovodu za održavanje vodovodnih i kanalizacionih cevovoda, razmatraju se dalji potezi koji će biti doneti.
Stepanović je rekao kako će sve planirane investicije, koje su ugovorene po ovom osnovu, u ovoj godini biti realizovane. Bez obzira da li se preduzećima oduzme isključivo pravo ili ne, nužno je da se osposobe da prihoduju na otvorenom tržištu, zaključio je on.
Dragana Radulović