Nedinić: SNS nema odgovornosti za kašnjenje plata

Objavio: | 20. decembar 2014.
1

Duško Nedinić

U prostorijama Opštinske organizacije Srpske napredne stranke u Petrovcu na Mlavi održana je konferencija za medije na kojoj je govorio čelni čovek organizacije i predsednik Skupštine opštine Duško Nedinić. Povod je neisplaćivanje novembarske plate u opštinskim javnim preduzećima.
Naime, kako je rekao Nedinić, pojavile su se insinuacije u javnosti, da su za neisplaćivanje ličnih dohodaka radnika odgovorni premijer Aleksandar Vučić i predsenik Skupštine opštine. Nedinić je rekao, da širenje takvih laži vreća inteligenciju građana i unosi pometnju među njima. Ovakvim spekulacijama se vređaju radnici koji su pošteno zaradili plate, i produbljuje nepoverenje koalicionih partnera na nivou opštinske vlasti, istakao je Nedinić. On je istakao i da su Vlada i resorna ministarstva rešili da uvedu ekonomsku konsolidaciju i fiskalnu disciplinu, kao osnov za normalno funkcionisanje države. S tim u vezi, lokalne samouprave su upozoravane da sredstva za plate ne smeju da se prekorače, u suprotnom dolazi do blokiranja sredstava. Osnov za izračunavanje mase plata je bila 2011. godina i nije se smela povećavati bez dozvole Vlade. Više puta Srpska napredna stranka je upozoravala da se masa plata ne sme menjati, kaže Nedinić. SNS ima zakonodavnu vlast u opštini, i nema ingerencije što se tiče finansijske politike, ali kao odgovorni učesnik vlasti pokušaće da nađe prelazno rešenje, da se pomogne ljudima koji su pošteno zaradili plate, i to posle utorka 23. decembra, nakon sednice Skupštine opštine Petrovac. SNS predlaže smanjivanje plata direktorima javnih preduzeća, a takva mera omogućiće da radnici ne dođu u istu situaciju, već u septembru ili oktobru sledeće godine“, poručio je Duško Nedinić.

Radiša Dragojević

Radiša Dragojević

Na sednici Opštinskog veća koja je održana juče i predsednik opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević osvrnuo se natrenutnu situaciju u kojoj se nalaze radnici javnih ustanova u kojima kasni novembarska plata.
„Masa plata je opredeljena i ograničena na nivou plate iz 2011. godine i odatle su problemi koji su se javili ovih dana sa kašnjenjem isplate novembarske zarade. Ustanove kojima kasni plata su probili masu i iz tog razloga je došlo do kašnjenja. Novembarska plata će biti isplaćena 5. januara za sve korisnike, tako da se ne radi o isključivanju plata za novembar već o kašnjenju plata. Mi smo jedna od retkih opština koja redovno isplaćuje lične dohodak. Sve ono što se čulo u javnosti i negativne konotacije koje su provejavane nisu sa mnogo osnova, sve ovo proizilazi iz zakonskih obaveza koje je Republika nametnula i koje moramo da poštujemo, na drugoj strani dolazilo je do povećanja radnika ali i do povećanja koeficijenata i to će se uskladiti kako ponovo ne bismo došli u ovu situaciju „.

Izvor: Radio Petrovac