Doček pravoslavne Nove godine u Braničevskom okrugu

Objavio: | 15. januar 2015.

1Požarevac: Nikad skromniji doček
Doček pravoslavne Nove godine, koju Srbi slave po Julijanskom kalendaru, čini se da nikad nije bio skromniji. Kako u Srbiji, tako i u Požarevcu. Nije bilo organizovanog dočeka na trgu, niti bilo kakve druge manifestacije. Malo je bilo restorana, klubova i kafića koji su organizovali doček. Ogromna većina Požarevljana, onih koje su čekali pravoslavnu Novu godinu, dočekali su je kući sa porodicom i prijateljima, uz jelo i piće i TV program.
Ipak, najstariji kafić u Požarevcu kafe „Stil“, tradicionalno je, od svog postojanja 1991. godine neprekidno, organizovao doček. U kafiću je bilo veselo i uz pesmu i igru, gosti su dočekali 2015. pravoslavnu Novu godinu. Razišli su se u ranim jutarnjim satima.

M.Veljković

Kučevo: Doček pravoslavne Nove godine uz muziku, vatromet, kuvano vino i rakiju

Pravoslavna Nova godina po Julijanskom kalendaru svečano je dočekana i proslavljena u više naselja opštine Kučevo kao i u samom Decji hor Ivan i njegovi klinci iz Kucevagradu, a dočekana je i u restoranima, klubovima i kafanama. Organizatori su pripremili i bogat program za svačiji ukus, pa je tako u velikoj sali Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ održan koncert Folklornog ansambla Centra za kulturu a gosti večeri bili su Dečji hor „Ivan i njegovi klinci“ iz ovog grada na Peku , KUD iz Kučajne, Pinkove zvezde i pevači i instrumentalisti iz grada na Peku. Pokrovitelj koncerta i obeležavanja pravoslavne Nove godine bila je opština Kučevo.
Doček je zatim nastavljen na Gradskom trgu koncertom orkestra Milana Obretkovića, uz kuvano vino i rakiju, specijalitete sa roštilja i drugih đakonija i na kraju vatrometom.
Organizatori su Gradska mesna zajednica, Centar za kulturu „Veljko Dugošević“, Direkcija za izgradnju i razvoj naselja i Javno komunalno preduzeće. Zajedno sa građanima Kučeva novu pravoslavnu godinu proslavili su i narodni poslanik Zoran Milekić kao i predsednik opštine Kučevo Novica Janošević sa saradnicima.

Lj.Nastasijević

Veliko Gradište: Slavljeničko raspoloženje

dsc_4283 2Građani opštine Veliko Gradište dočekali su pravoslavnu Novu godinu u slavljeničkom raspoloženju, uz muzički program i besplatno posluženje.

Na Žitnom trgu u Velikom Gradištu okupio se veliki broj posetilaca, a procenjuje se da je ovogodišnji doček po broju nadmašio dosadašnje. Prisutnima su služeni sendviči, kuvano vino i rakija, pivo i sokovi koji su uz dobru muziku i igru doprineli pravoj novogodišnjoj atmosferi.

Uz orkestar Novice Simića i program koji je počeo tri sata pre ponoći, igralo se veselo i razigrano kolo, svih uzrasta, sve do ponoći kada je veličanstveni vatromet najavio dolazak nove pravoslavne godine.dsc_4278 2

Crkvena zvona označila su početak ponoćne liturgije, a veliki broj građana priključio se molebanu u crkvi Svetog Arhangela Gavrila.

Doček Nove godine po julijanskom kalendaru organizovali su opština Veliko Gradište i Turistička organizacije dok su pri organizaciji pomogli Kulturni centar i MZ Veliko Gradište kao i mnogobrojni prijatelji i sponzori dočeka.

Petrovac: Skromno

U petrovačkoj opštini doček Srpske nove godine je organizovan u pojedinim restoranima i kafićima ali većina građana i ovog puta opredelila se za doček kod svojih kuća.

M.S.