Implementiran projekat „Briga o starima“

Objavio: | 28. januar 2015.

O STARIMA BRINU STRUČNjACI

IMG_2652Projekat finansiran od Evropske unije biće nastavljen finansiranjem sredstvima iz budžeta

Opština Veliko Gradište u partnerstvu sa opštinama Malo Crniće i Golubac i gradom Požarevcom implementirala je projekat „Briga o starima – uzvraćanje usluga“. Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru programa Eksčejndž 4 kojim rukovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije.
Ukupna vrednost projekta je 142.066 evra od kojih je učešće partnera u projektu 14.206 evra. Osnovni cilj je pružanje podrške sprovođenju nacionalne politike socijalne zaštite na lokalnom nivou a specifični cilj uvođenje i unapređenje postojećih usluga za stara lica u sve četiri partnerske lokalne samouprave.Picture_017
Izvršena je sertifikacija 30 gerontodomaćica koje su angažovane na četiri meseca, uvedene su redovne usluge „pomoć u kući“ koja će se ubuduće finansirati iz budžeta sva četiri partnera na projektu, donet je parvilnik o pomoći u kući i uvedene participacije za korisnike, nabavljeno četiri automobila, pet bicikli, tridest promotivnih setova i promotivni materijal. Poseban značaj projekta je što su sve četiri lokalne samouprave nastavile da pružaju uslugu i tokom ove godine.
Na završnoj Konferenciji povodom završetka projekta predstavljeni su rezultati i planirane aktivnosti za ovu godinu. O projektu su govorili predsednici opština Veliko Gradište Dragan Milić i Malog Crnića Dragan Mitić, pomoćnik gradonačelnika Požarevca Vukica Vasić i zamenik predsednika opštine Golubac Bata Ćirković. Isto tako govorili su i Zlatibor Mitić menadžer projekta i predstavnici Agencije.
U sve četiri lokalne samouprave uvedena je stalna socijalna usluga kroz obezbeđivanje finansijske održivosti uspostavljenih usluga. Grad Požarevac ima 50 korisnika i 10 gerontodomaćica, Veliko Gradište 28 korisnika i 6 gerontodomaćica, Malo Crniće 35 korisnika i 7 gerontodomaćica i Golubac 30 korisnika i 7 gerontodomaćica. Ukupno 143 korisnika pokriva 30 gerontodomaćica.

S. Mirković