Petrovac na Sajmu turizma u Beogradu

Objavio: | 25. februar 2015.

Dragojevic_i_Ilic_na_Sajmu_Turisitička organizacija Petrovac na Mlavi predstavila je na 37. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu banjski i seoski turizam ali i brojne turističke manifestacije koje se tokom letnjeg perioda organizuju na tom području.

Na ovogodišnjem 37. Međunarodnom sajmu turizma održanom u Beogradu Petrovac na Mlavi predstavo je svoj turistički potencijal na zajedničkom štandu sa kolegama iz Braničevskog okruga. Bila je to prilika da se zajedničkim nastupom istaknu lepote samog predela, čista i nezagađena priroda, banjski ali i seoski turizam koji se zagovara godinama unazad i bezbroj turističkih manifestacija tokom letnjeg perioda.

Direktor TO Petrovac na Mlavi Dragan Ilić u prvi plan ističe značaj banje Ždrelo koja poseduje pet bazena ima termomineralnu vodu  i jedinstven akva park u Srbiji. Nalazi se u podnožju Homoljskih planina okružena prirodnim resursima veoma pogodnim za lov i ribolov ali i sa kulturno istorijskim spomenicima kao što su manastiri Gornjak, Blagoveštenje, Sveta Trojica i drugi. Uz banju se razvija i seoski turizam, a nekoliko domaćinstava je upravo prepoznalo takvu mogućnost za ulaganje u infratsrukturu.

Što se turističkih manifestacija tiče one počinju Danima Mlavsko Homoljskih pčelara u Kamenovu, a zatim se nastavlja Danima vodeničara i pomeljara na obalama Bistričke reke u Stamnici se održava tradicioanlna Bačijada, u gradu je Festival cveća, a poslednje subote u maju Memorijalna trka Dragutin Tomašević. Tu su još Sajam poljoprivredne mehanizacije, Žumarijada u Kladurovu i Prasićijada u Rašancu.zdrelo_bazen

Prema rečima Ilića procena je da će naredna turistička sezona biti teška. Svi programi će zato biti prilagođeni ekonomskoj situaciji stanovništva i prosečnom građaninu. To je i prilika da se omogući većem broju turista da poseti ovo područje ali i potencijalnim investitorima da ulažu u turisitičku infrastrukturu i objekte turizma, posebno se misli na gastarbajtere kojih je sa ovog područja zaista mnogo.

Gledajući u celini, nastup na Sajmu turizma u Beogradu bio je uspešan i potreban za afirmaciju područja, ali i dobra prilika da se vide iskustva drugih. Petrovac ima šta da ponudi kad je turizam u pitanju i zajedno sa drugim sredinama u Braničevskom okrugu može mnogo više, pa su zajednički nastupi i projekti neophodni kako bi se što pre realizovao ambiciozni cilj koji je u potpunosti prilagođen turističkim potencijalima područja.

                                                                                       Bata Mirković