Sabor poljoprivrednih rekordera u Petrovcu na Mlavi

Objavio: | 28. februar 2015.

VREDNI SRPSKI DOMAĆINI

1U prisustvu brojnih poljoprivrednika i stručnjaka, čelnih ljudi lokalne samouprave i zvanica, među kojima je bio i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede dr Zoran Rajić, uručena priznanja rekorderima iz Opštine Petrovac na Mlavi. U gradu na Mlavi održana i sednica Saveta Sajma etno hrane i pića.

U organizaciji ovdašnjeg Agrarnog fonda, a pod pokroviteljstvom Opštine, prošlog u Petrovcu na Mlavi je održan ovogodišnji, a 8. po redu Sabor poljoprivrednih rekordera. Pored poljoprivrednika i stručnjaka, Saboru su prisustvovale i brojne zvanice, među njima državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede dr Zoran Rajić, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, narodni poslanici Miletić Mihajlović i Slobodan Perić, potom rukovodstvo lokalne samouprave na čelu sa Radišom Dragojevićem, predsednikom Opštine, i njegovim saradnicima. Saborovanju je prethodila sednica Saveta Sajma etno hrane i pića sa beogradskog sajmišta.

dr Zoran Rajić

dr Zoran Rajić

U prošlogodišnjim poplavama na prostoru petrovačke Opštine najveće štete pretrpeli su poljoprivrednici u deset seoskih naselja, u kojima je pod vodom bilo više od 7000 hektara obradivih površina i voćnjaka. Opština je u međuvremenu dobila pomoć od strane Ministarstva poljoprivrede, a odštetu bi trebalo da dobije i 156 poljoprivrednih proizvođača. To je, pozdravljajući sve učesnika Sabora i zvanice, između ostalog, na otvaranju ove manifestacije rekao direktor Agrarnog fonda u Petrovcu na Mlavi Radovan Davidov, naglašavajući da je saborovanje prethodnih godina preraslo u praznik rekordera i svih poljoprivrednika ove lokalne zajednice.

Radovan Lala Davidov

Radovan Lala Davidov

U petrovačkoj Opštini stvaraju ozbiljni poljoprivredni proizvođači, vredni srpski domaćini, koji uprkos nepovoljnih agrometeorološkim i agroekonomskim uslovima ostvaruju visoke prinose u agraru koji se mogu porediti i sa prinosima iz razvijenih evropskih zemalja. Nemerljiv doprinos tome daju poljoprivredni stručnjaci. Naravno, visoko produktivne poljoprivrede nema bez primene kvalitetnog semenskog i sadnog materijala i bez pune primene agrotehničkih mera, što potvrđuju i primeri iz Opštine Petrovac na Mlavi, poručio je direktor Agrarnog fonda Radovan Davidov.
Nagrade su uručene u 21 kategoriji, a rekorderi su: Radiša Lukić iz Trnovča(povrće), Novica Radojević iz Ćovdina (voćna rakija), Miodrag Ivković (med), Nemanja Milošević (grožđe i vino), Milan Đorđević iz Velikog Popovca (voće), Slađan Radovanović iz Oreškovice (lešnik), Dalibor Miletić iz Bošnjaka (seme uljane repice), Goran Butić iz Ranovca (seme suncokreta), Relja Stepanović iz Zabrđa (detelina lucerka), Dejan Živanović iz Bošnjaka (brojleri), Rajko Marinkić iz Ždrela (uzgoj ribe), Mihajlo Milojković iz Trnovča (tov svinja), Ljubiša Obrenović iz Malog Laola (tov junadi), Biljana Trailović iz Kladurova (proizvodnja mleka), Ivica Stojanović iz Orljeva (soja), Momir Jovanović iz Orljeva (silaža), Borivoje Milosavljević iz Velikog Popovca (suncokret), Darko Lazarević iz Stamnice (uzgoj ovaca), Ivica Obradović iz Orljeva (uzgoj junica), Miodrag Nikolić iz Petrovca na Mlavi (kukuruz) i Miloš Nikolić iz Pankova (pšenica).3
Najuspešniji stručnjak na terenu je Dragan Jevremović iz Kamenova, a najuspešniji mladi poljoprivrednici Damir Krstić iz Velikog Popovca i Ivan Marković iz Knežice. Priznanje za proizvodnju borovnice u protekloj godini dobio je Goran Lukić iz Petrovca na Mlavi, za pšenicu speltu Aca Lupšić iz Melnice, za proizvodnju heljde Bojan Modrlanović iz Ranovca, za aroniju Dragan Nikolić iz Malog Laola, za kačkavalj Manuel Miladinović iz Bistrice, za proizvodnju i preradu mesa Industrija „Vrelo produkt“ iz Šetonja, a za organsku proizvodnju povrća Gorica Spasojević iz Malog Laola. Iz ruku državnog sekretara dr Zorana Rajića Plakete za izuzetne višegodišnje rezultate primili su višestruki rekorderi iz ove lokalne zajednice Saša Životić iz Vošanovca za proizvodnju junećeg mesa i Jole Obradović iz Orljeva za proizvodnju mleka. Životić tržištu isporučuje najmanje 8o junadi godišnje, a Obradović više od 300.000 litara mleka godišnje.
Organizatori sabora uručili su i zahvalnice za doprinos razvoju poljoprivrede u ovoj Opštini Organizacionom odboru Sabora bačijara iz Stamnice, Veterinarskoj ambulanti „Jug vet“ iz Petrovca na Mlavi, Veterinarskoj stanici „Pet vet lek“ iz Rašanca, agronomu Aleksandru Stojanoviću iz Požarevca, dr Vladanu Đulakoviću iz Požarevca, dr Sretenu Jeliću iz Beograda, dr Cvijanu Mekiću iz Beograda i mr Gavrilu Veselinoviću iz Beograda. Iz ruku Radiše Dragojevića zahvalnicu je dobio i državni sekretar dr Zoran Rajić. U ime opravdano odsutne ministarke Snežane Bogosavljević – Bošković Plaketu za izuzetan doprinos razvoju poljoprivrede u petrovačkoj Opštini primio je njen saradnik,profesor Rajić.
Zahvaljujući na priznanju, profesor Zoran Rajić je ukazao na mere koje u ovoj godini preduzima Ministarstvo poljoprivrede, na povećanje nivoa stimulativnih mera za poljoprivredna domaćinstva i proizvođače, podsetio na posledice prošlogodišnjih poplava u Srbiji i pohvalio primer petrovačkih rekordera koji „vuku napred“. Državni sekretar dr Rajić je podsetio da su Petrovčani jedna od retkih sredina u Srbiji koja sopstvenim budžetskim sredstvima stimuliše rekordere u agraru i pozvao poljoprivrednike da u narednom periodu iskoriste šansu koja postoji za veći izvoz van naših granica.
Kao uvod u saborovanje, u Petrovcu na Mlavi je održana sednica Saveta Sajma etno hrane i pića, kojom je predsedavao mr Gavrilo Veselinović. Osnovna ocena sa tog skupa je da pomenuta sajamska manifestacija ima perspektivu i da bi je trebalo za ovogodišnje, a deseto po redu izdanje obogatiti novim sadržajima, izlagačima i inostranim partnerima.

Dragan Živanović