Još uvek se radi na otklanjanju posledica poplava

Objavio: | 18. mart 2015.

10502409_672428566217131_5116308361340361128_nU Kostolcu je danas u Privrednom društvu “Termoelektrane i kopovi“ održana je konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Goran Horvat kao i direktori Direkcija za proizvodnju uglja Zoran Milošević, električne energije Zoran Stanojević i unapređenje proizvodnje Zoran Vuković i predstavili planov proizvodnje za 2015. godinu . Inače, nakon prošlogodišnjih vremenskih nepogoda od kojih je najviše šeteta bilo na kopu Drmno još se radi na otklanjanju posledica.To je donekle, u prva dva i po meseca usporilo i proizvodnju uglja tako da je plan ispunjen sa 88 odsto. Ove godine, na kopu Drmno treba da se otkopa 9 miliona tona uglja. Na deponiji trenutno ima 400 000 tona lignita spremnih za rad termoblokova. Četiri termobloka kostolačkih elektrana treba da isporuče elektroprivredi ove godine 6,4 milijardi kilovatčasova energije. Predstavljajući planove proiivodnje direktor Horvat se najpre osvrnuo na trenutno stanje, i ukazao da, da bi se nesmetano radilo na kopu Drmno i vadio ugalj potrebno je kupiti nova transportna vozila kao i pomoćnu mehanizaciju, popraviti puteve i izgraditi vodootporni ekran prema zapadnom polju.
Revitalizacijom bloka B1, koji trenutno daje 340 megavata i još je u garantnoj proveri, stavljena je tačka na veliki posao započet još 2009. godine, podsetio je Goran Horvat VD direktora PD TEKO Kostolac.
2015. godine očekuje se početak radova najveće Srpske investicije, druge faze kineskog kr3ditnog aranžmana i izgradnja trećeg termobloka snage 350 megavata u Drmno. Druga faza kinsekog aranžmana podrazumeva i izgradnju odnosno proširenje kopa Drmno sa sadašnjih 9 na 12 miliona tona uglja godišnje za potrebe novog bloka. Revitalizovani blok TE Kostolac B1 nalazi se još uvek u fazi ispitivanja i trenutno kontinualno proizvodi nešto iznad 340 MV, uz emisiju azotnih oksida NOk 165 mg / m3, što je znatno bolje od ugovorom utvrđene vrednosti, koja je morala biti ispod 200 mg / m3 NOk .
Kako bi se došlo do garantovanih 350 MV, ostalo je još da se izvede kalibracija mlinova za usitnjavanje uglja. Izvođači radova, HITACHI, FEROMONT i MINEL su u fazi vršenja priprema za ispitivanje granulacije uglja, koja bi bila efikasno spaljivana u novom kotlu. Samo ispitivanje zakazano je za 2015/03/25.
Revitalizovani blok TE Kostolac B1 će se u daljoj ekploataciji u mnogome razlikovati od eksplatacije TE Kostolac B2, što će stvoriti i poboljšanje eksploatacije uglja. Njegovom eksplatacijom u narednom periodu, stvorena je veća potreba za kontinuiranom proizvodnjom hogenizovanog uglja (uglja istog kvaliteta) kako bi revitalizovani blok TE Kostolac B1 mogao da dostigne projektovani kapacitet.

Dragana Deurić