Usvojen prvi rebalans gradskog budžeta – 1,4 milijarde dinara za investicije

Objavio: | 28. mart 2015.

1Na sednici Skupštine grada Požarevca održanoj u petak 27. marta odbornici su doneli odluke o rebalansu budžeta grada za 2015. godinu, kao i o izmenama programa poslovanja gradskih javnih preduzeća i ustanova. Rebalans je doneo povećanje sredstava u iznosu od oko1,86 milijardi dinara, koje će uglavnom biti usmereno na nove investicije komunalne infrastrukture – vodovodne i Toplifikacioni mreže.

Žitelji Maljurevca na sednici Skupštine

Žitelji Maljurevca na sednici Skupštine

Skupštinom je predsedavao Milić Jovanović, zamenik predsednika Skupštine, dok je predsednik Bane Spasović bio odsutan. Na samom početku sednici su prisustvovali građani Maljurevca, čija su domaćinstva ugrožena u nedavnim poplavama, koji su čekali da se u dnevni red uvrsti tačka koja je predložena od strane odbornika Dragana Radosavljevića, a tiče se obrazovanja komisije za utvrđivanje stanja na realizaciji projekta zaštite sela Maljurevac i Bradarac od podzemnih i površinskih voda. Predlog nije prihvaćen, tako da ta tačka nije uvrštena na dnevni red. Na dnevni red nije uvrštena ni tačka koja se odnosila na predlog odbornika DS – a po kome bi čelnici grada trebali da pregvaraju sa EPS – om oko isporuke uglja Požarevljanima. Odbornici su na jučerašnjoj sednici doneli odluku da se odreknu dnevnica, a prikupljeni novac biće uplaćen kao pomoć obolelom učeniku OŠ „Kralj Aleksandar I“ Branislavu Jociću. Ta tačka je uvrštena na dnevni red na predlog odbornika Slobodana Živkovića.
3Za kapitalne projekte opredeljuje se oko 1, 4 milijardi dinara. Kao što je i ranije najavljeno, novac će pre svega biti ulagan u širenje Toplifikacioni mreže, vodovodne objekte – zamenu azbestnih cevovoda, kišnu i fekalnu kanalizaciju, izgradnju i održavanje saobraćajnica. U ovoj godini, između ostalog nastavlja se sa izgradnjom fekalne kanalizacije u naseljima Ljubičevo, Lučica, Prugovo i Poljana. Fekalna kanalizacija gradiće se iu naselju Zabela (Dunavska i okolne ulice, kao i preko puta KPZ Zabela). Takođe, radiće se na izgradnji kišne kanalizacije u ulici Požarevački partizanski odred i svim bočnim ulicama sa leve strane, kao i izgradnji kišne kanalizacije za sliv Varoško brdo (ulica Hajduk Veljkova), iu ulicama Nevesinjska i Kraljevića Marka u MZ Gornja Mala. Zamena azbestnih cevovoda u ovoj godini predviđena je u ulicama Koste Abraševića, Slobodarskoj, Moše Pijade, Vinogradskoj, Dušana Radovića, Arčibalda Rajsa, kao i u Karađorđevoj ulici u Kostolcu, obrazložio je Saša Valjarević, direktor JP „Vodovod i kanalizacija“.4
Javno preduzeće “Toplifikacija“ je za širenje pre svega sekundarne mreže dobilo više od 600 miliona dinara, a mrežu će širiti po planu koji je već urađen, pre svega u MZ Gornja Mala, Radna Mala i Ćirikovac. U širenje mreže ovo javno preduzeće uložiće, pored oko 450 miliona dinara opredeljenih iz budžeta, i oko 200 miliona dinara sopstvenih sredstava, obrazložio je na sednici Skupštine direktor JP „Toplifikacija“ Dejan Dačić.
Preko Direkcije za izgradnju grada u investicione programe upućuje se, između ostalog, 235 miliona za zamenu azbestnih cevovoda i održavanje saobraćajnica. Preko JP “ Vodovod i kanalizacija “ za zaštitu vodoizvorišta, zamenu mreže, prečišćavanje otpadnih voda ide 45 miliona dinara. Za opštinu Kostolac i 5završetak Toplifikacioni mreže izdvojeno je 36,5 milion dinara.
Deo sredstava iz budžeta koristiće i JKP “ Komunalne službe “ za kupovinu novog buldožera za održavanje gradske deponije.
Odlukom odbornika parcela od oko 6 ara ustupljena je Republici Srbiji za izgradnju suda za prekršaje u Porečkoj ulici. Ovaj sud je trenutno smešten u zgradi Načelestva.
Ugašen je Agrarni fond grada Požarevca, a umesto njega osnovan je Budžetski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj.
Takođe, Dom zdravlja Požarevac dobio je oko 26 miliona dinara, pre svega za popravke na zgradi medicine rada, nabavku novog sanitetskog vozila, izradu projekta za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Kostolcu.
Sednica je završena oko 19 časova.

Marko Savić

foto: Goran Janković