Zbog neuspešne javne nabavke roditelji plaćaju prevoz đaka do škole

Objavio: | 10. mart 2015.

13789377051684440224Učenici OŠ „Heroj Rosa Trifunović“ iz Aleksandrovca, opština Žabari, koji žive u okolnim mestima ostali su uskraćeni za besplatan prevoz do škole, a razlog tome je neuspešan postupak javne nabavke za usluge prevoza učenika koji sprovodi opština. Kako smo saznali, prevoz trenutno obavlja privatni prevoznik iz Brzohoda, a roditelji su u obavezi da za te usluge plate 3000 dinara za mart mesec. Kako nam je jedan od roditelja rekao, ta obaveza je u početku iznosila 400 dinara dnevno, tako da su tada odlučili da održe protest i da ne puštaju decu u školu. Nakon sastanka sa direktorom škole i predsednikom opštine Miodragom Filipovićem ponuđena je varijanta od 3 000 dinara za mart, a roditelji još uvek ne znaju kolika će cena biti sledećeg meseca i da li će prevoza uopšte biti.

Sa protesta roditelja

Sa protesta roditelja

Zvezdan Jenkić, jedan od roditelja, rekao nam je da su roditelji nedelju dana vozili decu u školu, ali da zbog obaveza (odlazak na posao) to više nisu bili u mogućnosti. „Sada nam je problem zato što autobus za ovaj mesec plaćamo 3 000 dinara, ali nam niko ne garantuje da i u budućnosti nećemo plaćati, kao ni da li će cena karte poskupeti“. Dejan Životić, direktor OŠ „Heroj Rosa Trifunović“ kaže da deca za sada redovno idu u školu, da nema većih izostanaka učenika, i da se nastava odvoja normalno.
Miodrag Filipović, predsednik opštine Žabari izjavio je nedavno za internet portal E Braničevo da „Opština Žabari u budžetu ima predviđena sredstva za ovu namenu. Zbog problema sa prvobitnom javnom nabavkom raspisana je nova, i dok je ta procedura u toku, opština ima zakonske smetnje da učenicima i dalje obezbeđuje prevoz. Prevoz učenika je bitna stavka za roditelje, a opština Žabari je jedna od retkih koja je organizovala besplatan prevoz učenicima osnovnih i srednjih škola. Cilj nam je da to i dalje funkcioniše kao do sada“.

Inače, opštine i gradovi imaju zakonsku obavezu da obezbede prevoz učenicima osnovnih škola.

M. Savić