Kostolac: usvojen rebalans budžeta

Objavio: | 6. april 2015.
Ivan Savić i Nenad Marković

Ivan Savić i Nenad Marković

U Kostolcu je danas održana sednica Skupštine gradske opštine. Usvojen je prvi rebalans budžeta za ovu godinu i sada gradska opština raspolaže za osnovne troškove sa nešto više od 84 miliona dinara umesto 72 koliko je bilo predviđeno. Na taj novac treba dodati i investicije od strane gradskih javnih preduzeća, koje se odose na ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju infrastrukture. Iznosom sredstava koja stižu u Kostolac iz Požarevca, ni što se tiče funkcionisanja opštine ni investicija nisu zadovoljni ni vladajuća koalicija ni malobrojna opozicija. Ipak, rebalans je usvojen jednoglasno.
Kostolac će nastaviti da radi na toplifikacionoj mrežei onoliko koliko se grad i okolna sela šire, a za ovu godinu sa samo naselje Kostolac možda je najznačajnija investicija u zamenu azbestnog cevovoda kroz Karađorđevu ulicu. Vrednost radova iznosi 36,4 miliona dinara, rekao je između ostalog komentarišući rebalans budžeta za 2015 godinu predsednik opštine, Ivan Savić.
Daiznos sredstava treba da bude veći složili su se i predstavnici vladajuće kolacije okupljene oko SrpskeOLYMPUS DIGITAL CAMERA napredne stranke kao i predstavnici opozicije. Ipak mali pomak je učinjen u odnosu na prethodnu godinu. Generalno, potvrdio je predsednik opštine Kostolac, Ivan Savić, vlast će se u narednom periodu posvetiti izradi novih projekata da bi se privuklo više novcai investicija u Kostolac. Predsednik opštine je najavio i gradnju novog Doma zdravlja u Kostolcu pošto je stari ruiniran i njegova rekonstrukcija bi bila skuplja od izgradnje novog i to na potezu stare ekonomije. Malo sredstva u Kostolcu se izdvaja za kulturu i sport, generalna je zamerka i rebalansu budžeta. Za rebalans budžeta jednoglasno su se izjasnili svi odbornici Skupštine.
Doneta je i odluka o angažovanju revizora za eksternu reviziju završnog računa budžeta za 2014. godinu i Skupština je dala zeleno svetlo za pristupanje gradske opštine Kostolac članstvu u poslovno udruženje Klaster transporta i logistike Vojvodine. Time će se definisati uloga i položaj Kostolca na Dunavu koje ova vlast vidi kao turističko – nautičku destinaciju, rekao je Saša Pavlović, zamenik predsednik opštine. Od udruženja Klaster Kostolac treba da dobije plan detaljne regulacije i projekat isplativosti. Godišnja članarina je 80 000 dinara.
U Skupštini gradske opštine Kostolac od ove sednice deluje novi odbornički klub u kome su osim dva člana Demokratske stranke i samostalni odbornik Vladimir Vila. Inače, i ova sednica je protekla u tonu pollitičke sukobljenosti odbornika Miroljuba Nikolajevića iz Demokratske stranke, odbornika u Skupštini Požarevca iz Srpske radikalne stranke Dragana Stojadinovića i člana Opštinskog veća Kostolca iz Srpske napredne stranke Mileta Ćurčića.

Dragana Deurić