Početak statusne promene u EPS – u

Objavio: | 30. april 2015.

01-Usvojene odluke o statusnoj promeni-01Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije od 1. maja će imati 43 direktora manje, saopštilo je danas to preduzeće.
Prema novoj sistematizaciji, naime, više neće postojati direkcije, a broj sektora smanjen je sa 65 na 35.
Nova sistematizacija u JP EPS predstavlja jedan od koraka u korporativizaciji kompanije po Programu reorganizacije, koji je krajem novembra prošle godine usvojila Vlada Srbije.
Vlada Srbije je, usvajanjem Zaključka od 23. aprila, dala saglasnost za pokretanje postupka statusne promene u okviru EPS-a.
Ta promena predviđa da do 1. jula sva privredna društva za proizvodnju uglja i električne energije, odnosno „Hidroelektrane Đerdap“, „Drinsko – limske hidroelektrane“,, EPS Obnovljivi izvori“, „Termoelektrane Nikola Tesla“, „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, „Panonske termoelektrane i toplane“ i Rudarski basen „Kolubara“ budu integrisana u JP EPS i da četiri privredna društva za distribuciju električne energije – Elektrovojvodina, Elektrosrbija, Jugoistok i Centar pripajaju privrednom društvu Elektrodistribucija Beograd i da od 1. jula rade kao jednistveno privredno društvo EPS Distribucija.
Privredno društvo EPS Snabdevanje nastaviće, kao i do sada, da obavlja poslove javnog i komercijalnog snabdevanja.Umesto dosadašnje organizacije tog javnog preduzeća kroz 14 pravnih subjekata, sistem će funkcionisati sa tri pravna subjekta, a uvođenjem jedinstvenog upravljanja i ujednačavanjem poslovnih procesa i procedura poslovanje EPS-a biće efikasnije i profitabilnije, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug