Požarevački SPO na Ravnoj gori

Objavio: | 12. maj 2015.

Suđenje Draži je bilo obična farsa – poruka je SPO -a

1Prošle subote, kao i svake godine početkom maja, Opštinski odbor SPO-a u Požarevcu organizovao je tradicionalni odlazak na Ravnu goru, gde su prisustvovali obeležavanju 74 godina od početka ustanka Ravnogoraca, na čelu sa đeneralom Dražom Mihajilovićem, u borbi protiv nacista. Ujedno, na legendarnoj planini, predstavnici požarevačkog SPO-a obeležili su deveti maj, 70 godina od pobede nad fašizmom.
Dvadesetak članova GO SPO, predvođeni predsednikom odbora Sašom Mitrovićem stigli su 9. maja ujutru na legendarnu planinu, gde su odali počast i zapalili sveće za pokoj duše svim preminulim i poginulim Ravnogorcima. Ujedno su iskoristili priliku da se ispred crkve na Ravnoj gori fotografišu sa potpredsednicima svoje stranke, Aleksandrom Čotrićem i Mirkom Čikirizom.

Predsednik požarevačkog SPO-a, Saša Mitrović istakao je da je suđenje Dragoljubu Mihailoviću bila obična farsa.
-Draži Mihajloviću nije pružena prilika za odbranu. Pravna procedura nije bila poštovana. Tužilac i sudija su neprekidno kršili procesna prava optuženog. On nije imao pravo da pozove svedoke koji bi istupili u njegovu odbranu, njegovi advokati su sistematski ometani, ucenjivani i zastrašivani. Jednog od njih, Dragića Joksimovića, javno je zastrašivao čak i Josip Broz. Presuda je izvršena mimo zakonske procedure i osuđeniku se ni danas ne zna grob – naglasio je Mitrović ispred spomenika legendarnom „Čiči“ i dodao: -Da je Mihailović zaista i kriv za ono zbog čega su ga komunističke vlast osudile i pogubile, ovakvo suđenje bi moralo biti poništeno i ponovljeno. Ono je sramota za državu i pravosuđe.
Član SPO-a od njegovog osnivanja, Petar Miladinović naručio je da su ponosni što su u kontiutetu od 1990. godine prisutni na Saboru – ukupno 25. put.

M.Veljković