Sećanje na generala Veličkovića

Objavio: | 1. jun 2015.

OBELEŽENA GODIŠNjICA POGIBIJE SRPSKOG HEROJA

Lepomir Ivković

Lepomir Ivković

Od pogibije general-pukovnika Ljubiše Veličkovića prošlo je 16 godina, od kada je obilazeći položaje jedinica protivvazdušne odbrane u Omoljici kod Pančeva bio pogođen projektilom NATO aviona. Uvek sa vojnicima, iako tu u tom trenutku nije bilo mesto jednom generalu, Ljubiša Veličković je želeo da i te noći proveri ispravnost oruđa i obučenost posada da dejstvuju na avione koji su u operaciji „Milosrdni anđeo“ gađali po teritoriji naše zemlje.

Dragan Mitić

Dragan Mitić

Ljubiša Veličković je završio najviše vojne škole u zemlji i u Rusiji. Više puta je odlikovan i nagrađivan a i sam je kao iskusan pilot najčešće leteo na avionu MIG-29. Pre pogibije bio je na položajima naših jedinica na Kosovu i Metohiji a praktično je bio žrtva samo desetak dana od prestanka ovog besumučnog bombardovanja.

Goranka Stević

Goranka Stević

Zato i ne čudi što se na njegovo grobno mesto na mesnom groblju u Crljencu okupila njegova porodica supruga i obe kćerke, komandant Ratnog vazduhoplovstva i Protivazdušne odbrane Vojske Srbije general major Branko Živak, generali njegovi prijatelji i kolege, Miroslav Filipović, Luka Kastratović, Ljubomir Bajić i Božo Novak, predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom Opštine i predsednicom SO Malo Crniće Draganom Mitićem i Gorankom Stević, predstavnici Centra za obuku kopnene vojske iz Požarevca, PVO i RV iz Batajnice, MUP-a Srbije, SUBNOR-a, mesne zajednice…
O generalu Veličkoviću govorio je glumac Lepomir Ivković. Evociravši uspomene na generala Ivković je recitovao „Prkosnu pesmu“Dobrice Erića. Posebne reči hvale uputili su predsednik opštine Dragan Mitić i predsednica SO Malo Crniće Goranka Stević.
Odigran je i tradicionalni turnir u fudbalu posvećen sećanju na generala Ljubišu Veličkovića.

Svetomir Mirković