Homoljski kravlji sir i Homoljski med na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Objavio: | 20. maj 2016.
-Stand_opstine_Zagubica_posetila_min_poljoprivrede-304x406

štand opštine Žagubica posetila ministarka poljoprivrede

U organizaciji lokalne samouprave opštine Žagubica i Kancelarije za poljoprivredu, 105 poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Žagubica posetilo je u sredu, 83. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Cilj odlaska je upoznavanje žagubičkih poljoprivrednika sa najnovijim svetskim dostignućima, kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji, tehnologiji, mehanizaciji, đubrivu, sadnom materijalu, stočarstvu i td. Učešće na ovogodišnjem sajmu uzela je i opština Žagubica, prezentujući na svom štandu brendirane proizvode kao što su Homoljski kravlji sir i Homoljski med.

„Opština Žagubica se može pohvaliti dugogodišnjim učestvovanjem na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Na našem štandu je izložen brendirani Homoljski med, koji ima zaštićeno geografsko poreklo i brendiranu ambalažu. Sastav Homoljskog meda je do 50 posto bagremovog meda i do 50 posto livadskog meda. Možemo se pohvaliti da je naš štand veoma posećen u danima sajma. Takođe, štand je posetila i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi RS Snežana Bošković Bogosavljević, kao i ministar poljoprivrede Republike Hrvatske. Imali smo i tu čast da ugostimo Njegovu ekselenciju ambasadora Japana u Srbiji. Pored Homoljskog meda na našem štandu su izloženi i brendovi Homolja, kao što su rakija šljivovica, rakija od aronije i sirup od aronije“, rekao je Saša Ilić, izlagač ispred pčelarske zadruge „Homolje Med“ iz Žagubice.

homoljski-sirNa Sajmu se predstavila i Mlekara „MZ – Homoljka“ iz Izvarice:

„Mi smo drugi put na novosadskom sajmu i predstavljamo Homoljski kravlji sir kao zaštitu geografskog porekla i ušli smo u Udruženje original proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije. Posećenost je ove godine na sajmu bila mnogo veća, nego prošle godine. Naš štand je posetila i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi RS Snežana Bošković Bogosavljević, kao i ministar poljoprivrede Republike Hrvatske. Možemo se pohvaliti i da nam je saradnja sa lokalnom samoupravom odlična“, rekao je Miodrag Živković, Mlekara „MZ – Homoljka“, Izvarica.

U okviru  83. Međunarodnog poljoprivrenog sajma u Novom Sadu organizovani su razni seminari i biznis sastanci, a banke i osugaravajuće kompanije nudile su i povoljne bankarske i osiguravajuće usluge za poljoprivrednike.

6595-med-580x0Ono što su posetioci najviše obilazili jeste deo za stočare, a ove godine imalo je 1300 živih eksponata koji su posebna atrakcija.

Poljoprivredni sajam je nezaobilazno mesto za poljoprivrednike i sve one kojima je poljoprivreda polje interesovanja, jer se na jednom mestu, pored mehanizacije, mogu videti prvoklasna grla na Nacionalnoj izložbi stoke i dostignuća u organskoj proizvodnji, kupiti kvalitetna semena, prezentirati najbolji proizvodi i čuti novosti u agrobiznisu.