Održan VI Sabor frulaša i dudučara „Homoljska frula“ – Osanica 2016

Objavio: | 1. jun 2016.

-_6_Sabor_frulasa_i_duducara_u_Osanici_2016-371x273Očuvanje kulturne baštine i promovisanje drvenih duvačkih instrumenata osnovni su cilj Sabora frulaša i dudučara održanim po šesti put u Osanici, pod nazivom„Homoljska frula“.

Organizatori su se potrudili da ovogodišnji Sabor po kvalitetu programa i posećenosti nadmaši sve prethodne i protekne u etno duhu kako i priliči ovoj manifestaciji. U dvorištu osnovne škole postavljeni su bili štandovi na kojima su posetioci mogli videti tradicionalna jela, Homoljske sirupe, razne suvenire iskonske vrednosti, ručne radove i druge rukotvorine…

Domaćini Sabora organizovali su okrugli sto na temu „Nematerijalna baština Homolja” na kome su gosti bili organizatori Sabora frulaša iz Prislonice, etnomuzikolozi, predstavnici organizacionog odbora Sabora frulaša i predstavnici Turističke organizacije opštine Žagubica.

Neposredno pred početak kulturnog programa, učesnici Sabora organizovali su defile, nakon čega je usledio glavni deo manifestacije – revijalni i takmičarski deo u kome su ove godine nastupila Kulturno umetnička društva iz Žagubice, Laznice i Osanice. Čast da otvori manifestaciju, pripala je zameniku predsednika opštine Žagubica, Predragu Ivkoviću.

Zvuci frule prelomili su se naseljem. Različite izvorne melodije, zdravičari, kola na fruli i narodne pesme na fruli trajale su do kasno uveče. Na kraju je nastupilo proglašenje pobednika po kategorijama, dodela nagrada i diploma učesnicima.

Nagrade i diplome podelili susavetnik predsednika opštine Žagubica Živojin Trifunović i predsednik Saveta mesne zajednice „Pobeda“ Osanica Igor Njamcić.

-_6_Sabor_frulasa_i_duducara_u_Osanici-569x332Nagradu kao najmlađi učesnik Sabora dobila je Katarina Pujkilović iz Osanice i prvo mesto u kategoriji dece uzrasta do 12 godina. Drugo mesto pripalo je Aniti Pajkić i Anđeli Petković iz Osanice, a treće Darku Pujkiloviću, takođe iz Osanice.

U kategoriji dece od 12 do 16 godina, prvo mesto osvojila je Aleksandra Pajkić iz Osanice, drugo mesto Sava Petrović iz Laznice, dok je treće mesto osvojio je Vuk Petrović iz Laznice.

Prvo mesto u kategoriji dueta osvojili su braća Vuk i Sava Petrović iz Laznice, a drugo mesto brat i sestra Katarina i Darko Pujkilović iz Osanice.

U kategoriji seniora prvo mesto osvojio je Petar Čilunović iz Šerbanovca, drugo mesto Nikola Nikolić iz Kobišnjice i Jovica Andrejić iz Šerbanovca, dok je treće mesto osvojio Radomir Branković iz Busura.

Sveukupni pobednik šestog Sabora frulaša i dudučara u Osanici je Petar Čilunović iz Šerbanovca, koji će predstavljati opštinu Žagubica na Republičkom saboru frulaša u Prislonici kod Čačka.

Organizatori ovogodišnje manifestacije su MZ „Pobeda“ iz Osanice, Udruženje frulaša i etnomuzičara „Flujer“ iz Osanice, Turistička organizacijaopštine Žagubica, Kulturno-prosvetnog centra „Jovan Šerbanović“ iz Žagubice , KUD „Vlaško kolo“ iz Osanice, Lovačka sekcijaiz Osanice i drugi brojni suorganizatori.

Glavni pokrovitelj manifestacije kao i svake godine je Opština Žagubica.

Organizatori Sabora zahvalili su se svima na učešću i gostovanju, kao i lokalnoj samoupravi na pomoći u organizovanju Sabora.