Požarevac domaćin prvenstva Srbije u basketu

Objavio: | 23. jun 2016.

11Požarevac će u subotu, 25 juna, biti domaćin prvenstva Srbije u basketu 3h3, koji se održava pod Pokriviteljstvom Grada Požarevca i Košarkaškog saveza Srbije.

Basket 3h3 jeste verzija košarkaške igre, ali ima potpuno druga pravila i smatra se jednim od najpriznatijih urbanih sportova u svetu. Pravila igre su određena prema FIBA:

– svaki se tim sastoji od 3 igrača koji su u svakom trenutku na igralištu.

– igra ne počinje skakanjem za loptu, već umesto toga igrač jednog tima gađa za tri poena (ako pogodi, njegov tim dobija loptu).

– dva su poluvremena po 5 min, a pobednik je tim koji prvi postigne 33 poena (ako na kraju igre nijedan tim ne postigne toliko, ali jedan postigne više, taj tim pobeđuje); ako nema pobednika nakon 10 min igraju se produžeci po 2 min (igra ranije završava čim prvi tim stigne do 33 poena).

– prvi igrač koji kreće u napad mora izaći na tricu i pre gađanja dodati loptu nekom od saigrača, nema time-outa.

– igrač s 5 prekršaja je diskvalifikovan i njegov tim ispada iz igre.

12Prijava ekipa već je počela u KSC „Požarevac“ i trajaće do petka. Prijavljivanje je od 10 do 14 časova. Sav novac od kotizacije usmeren je na nagradni fond. Takmičenja u ovoj vrsti urbanog basketa se već održavaju na Olimpijskim igrama mladih, Evropskim i Azijskim igrama.

Organizatori turnira su Grad Požarevac, Kulturno-sportski centar „Požarevac“ uz podršku Turističke organizacije Grada Požarevca i Košarkaškog kluba Požarevac.