Požarevac sjajan domaćin 3h3 basketa

Objavio: | 27. jun 2016.
1. Detalj sa takmicenja

detalj sa takmičenja

Reč je o zvaničnom turniru koji podržava FIBA i nosi bodove za svetsko prvenstvo i rang listu u basketu 3×3.

Paralelno sa Kovinom i Račom, Požarevac je prošle subote bio domaćin popularnog uličnog basketa 3h3 u okviru Roda 3h3 Prvenstva Srbije. Uprkos visokoj temperaturi, na dve savremeno opremljene podloge postavljene na Trgu oslobođenja, nadmetanje je okupilo više od stotinu mladih košarkaša. Zanimljiv sportski hepening od prepodnevnih sati, pa sve do finalnog meča održanog oko 22.00 sata sukcesivno je pratilo više hiljada posetilaca.

IMG_4644

članice plesnog kluba Rojal

Sam početak ulepšale su članice požarevačkog plesnog kluba „Rojal“, a zatim je otpočelo nadmetanje.  Mladići su bili podeljeni u tri kategorije: u grupi „Seniori PRO“, igrale su četiri ekipe. „Seniori rekreativa“ grupa i juniori rođeni 1998. i 1999. godine organizovani su u jednu grupu koju je činilo osam ekipa. Inače, najveći broj ekipa – 19, bilo je u kategoriji koju su činili igrači mlađi od 16 godina.

IMG_4682

članovi gradskog veća Ivan Jović i Ana Miljanić sa prvoplasiranom ekipom

Kada je o konkurenciji  devojaka reč,  ovde se igralo se u dve kategorije. U kategoriji „Queen PRO“ snage su odmerile četiri ekipe a kod mlađih  devojaka bilo je devet ekipa.

Pobednici po kategorijama dobili su broje nagrade, dok je najviše pažnje privukao finalni meč u konkurenciji Senior PRO u kome su se sastale ekipe „Novi Sad 3h3“ iz istoimenog grada i „Picerije Teos“ iz Požarevca. Novosađani su ovaj put bili bolji i plasirali se  za finalni turnir Prvenstva  Srbije 3×3, koji se igra 20. avgusta u Beogradu. Pobednik beogradskog  turnira predstavljaće Srbiju na Evropskom prvenstvu u Lozani.

IMG_4677

članovi gradskog veća Ivan Jović i Ana Miljanić sa drugoplasiranom ekipom

Inače, 3h3 je novi sport nastao iz košarke, ali ima potpuno druga pravila. Smatra se jednim od najpriznatijih urbanih sportova u svetu, zastupljen na Olimpijskim igrama mladih, na evropskim i azijskim igrama, dok FIBA radi na tome da se nađe i u zvaničnom delu Olimpijskih igara 2020.

Organizatori turnira uličnog basketa „3h3“ u okviru Roda 3h3 Prvenstva uz Košarkaški savez Srbije bili su grad Požarevac, Kulturno-sportski centar „Požarevac“ uz podršku Turističke organizacije grada Požarevca i Košarkaškog kluba Požarevac, dok se za nagrade pobrinuo veliki broj sponzora.

V.Vinkić