U Žagubici obeležen Spasovdan

Objavio: | 11. jun 2016.
-Obelezen_Spasovdan_u_Zagubici-550x288

U Žagubici obeležen Spasovdan

Crkva „Svete Trojice“ u Žagubici i njeni vernici obeležili su Vaznesenje Gospodnje, praznik koji je u narodu poznat kao Spasovdan.

Svetom Liturgijom u crkvi „Svete Trojice“ u Žagubici,  koju je služio protonamesnik žagubičke parohije Mića Velisavljević, otpočela je proslava Vaznesenja Gospodnjeg.

Nakon liturgije krenula je svečana litija ulicama varošice, čiji je smisao da se prenese vest žagubičkim ulicama o Hristovom Vaznesenju. Na čelu litije bile su tri ikone: ikona Vasnesenja, zatim ikona presvete Bogorodice i ikona Gospoda Isusa Hrista, koje su nosile dve devojčice i dečak, dok su iza njih išla četiri barjaka. Usledilo je paljenje sveća, lomljenje slavskog kolača i posluženje za sve prisutne.

Pored velikog broja vernika, proslavi praznika prisustvovao je i pomoćnik predsednika opštine Žagubica Dušan Milosavljević.

Protonamesnik žagubičke parohije Mića Velisavljević, čestitao  je svim žiteljima opštine Žagubica zavetinu i ujedno se zahvalio gostima koji su uveličali ovaj dan. Takođe, podsetio  je prisutne da je Spasovdan praznik koji ne poznaje etničke i verske razlike, praznik koji praznuju svi.

Crkva Svete Trojice u Žagubici, 19. juna slavi svoju slavu Svetu Trojicu. Protonamesnik žagubičke parohije pozvao je građane opštine da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.