Početak radova na gasifikaciji opštine Veliko Gradište

Objavio: | 19. jul 2016.

M03_7528U opštini Veliko Gradište juče su, u okviru distributivne gasovodne mreže „Topolovnik“ u selu Kumane, počeli radovi na gasifikaciji.

„Verujem da je ovo istorijski dan za opštinu. Počinju aktivnosti na gasifikaciji čitave opštine za šta smo prvi razgovor vodili pre pet-šest godina da bismo danas krenuli sa samom investicijom“, najavio je predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

On je dodao da je ugovorena izgradnja 41,5 km razvodnog gasovoda radnog pritiska do 16 bara i 126,7 km distributivnog gasovoda radnog pritiska do 4 bara, sa 600 gasnih priključaka na teritoriji cele opštine.

M03_7518„Danas počinje izgradnja prvih 36 km gasovoda sa 170 gasnih priključaka na teritoriji naselja: Kumane, Topolovnik, Kisiljevo, Biskuplje, Zatonje i Ram. Sledi izgradnja DGM Gradište sa pripadajućim naseljima: Veliko Gradište, Požeženo i Ostrovo, zatim DGM Majilovac sa pripadajućim naseljima: Majilovac, Sirakovo, Kurjače, Đurakovo, Popovaci i Biskuplje, zatim DGM Bara sa pripadajučim naseljima: Češljeva bara, Srednjevo, Kamijevo, Desine, Doljašnica, Garevo, Ljubinje i Pećanica, zatim DGM Braničevo 2 sa pripadajućim naseljima: Kusiće, Tribrode i Carevac i na kraju DGM Rabrovo 2 sa pripadajućim naseljem: Makce. Ugovoreni rok gasifikacije prvog dela opštine je četiri godine. Već sutra ćemo uputiti zahtev Srbijagasu za novih 112 km gasovoda kako bi svako domaćinstvo i industrijski potrošač imali mogućnost da se priključe na gasovodni sistem. Očekivana cena priključka je ispod 700 evra“, rekao je Dragan Milić.

Predsednik je istakao i da će gasifikacija uveliko olakšati bavljenje turizmom,  poljoprivredom i industrijom te ujedno privući potencijalne investitore koji su veoma zainteresovani za ovaj vid energije, zahvalivši Srbijagasu, Gasinvestu, Braničevskom okrugu i mesnim zajednicama i svima koji su dali svoj doprinos.

M03_7520Obećanje prisutnima i građanima da će ovu veliku investiciju odraditi kvalitetno i u dogovorenom roku, u skladu sa odgovarajućom dokumentacijom, dao je zamenik direktora Gasinvesta, Gradimir Jakovljević.

Zahvalivši svima koji su učestvovali u projektu i lokalnim samoupravama koje su prepoznale njegov značaj, načelnik Braničevskog okruga, Aleksandar Đokić, najavio je i izgradnju saobraćajne infrastrukture u cilju razvoja turizma.

Projekat je podržao i predsednik mesne zajednice Kumane, Ratibor Jovanović, izjavivši da očekuje da će izgradnjom mreže biti poboljšani i uslovi života na selu.