Golubac: Održan 51. „Golubački kotlić’’

Objavio: | 2. avgust 2016.
ucesnici Golubackog kotlica 1

učesnici Golubačkog kotlića

Tradicionalna 9. po redu turističko-kulturna i sportska manifestacija „Sajam Dunava“, ove godine je okupila rekordan broj učesnika i turista iz zemlje i okruženja.

U okviru manifestacije održan je 51. „Golubački kotlić“, na kome je uzelo učešće 114 ekipa sa oko hiljadu kulinara i majstora čuvene riblje čorbe iz mnogih mesta Srbije.

dr Nebojsa Mijovic predsednik opstine Golubac

dr Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac

Otvarajući ovogodišnju 9.Turističko-kulturnu i sportsku manifestaciju „Sajam Dunava i 51. „Golubački kotlić“, predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović naglasio je da lokalna samouprava radi nekoliko kapitalnih projekata u cilju razvoja, a posebno razvoju turizma, sa željom da postane značajna turistička destinacija na ovom delu Dunava. U poseti Golupcu boravile su i delegacije iz Slovenije i Rumunije.

ucesnici Golubackog kotlica

učesnici Golubačkog kotlića

-Dragi sugrađani, obećavam da samo zajedno možemo da od Golupca napravimo mnogo lepši grad za sve nas, ali to možemo postići samo zajedničkim snagama, idejama i radom.

Biće to grad koji će biti primer ostalima kako treba da se razvija turizam na Dunavu, grad koji će biti centar turizma u dunavskoj regiji i kao značajna destinacija na turističkoj karti regije Dunava, Srbije i Evrope.

riblja corba

riblja čorba

Hvala što ste došli u Golubac u ovolikom broju i želim vam lep provod. Našim gostima iz Žunžerberga u Sloveniji, Nove Moldave i Berzaska u Rumuniji, želimo lep provod i da sa sobom ponesu lepe utiske iz našeg lepog grada- rekao je predsednik opštine Golubac, dr Nebojša Mijović.

Na kotliću, 114 ekipa i ljubitelja riblje čorbe i druženja, trudilo se da u svojim kotlićima skuvaju najbolju čorbu koja će zadovoljiti ukuse petročlanog žirija.

Zoran Ilic ribar iz Golupca

Zoran Ilić, ribar iz Golupca

-Mi kuvamo riblju čorbu za naše prijatelje i drugare – kaže čuveni ribar Zoran Ilić iz Golupca. -Do sada na kotliću više puta smo pobeđivali i dobijali nagrade, ako sada ništa ne osvojimo, nema problema, ovde smo da se družimo i provedemo lepo ovo veče u Golupcu. Za današnju riblju čorbu koristimo čistu izvorsku vodu iz manastira Tuman, povrće koristimo sveže čisto prirodno bez prskanja, tu su i neki začini, ali drugu tajnu za kuvanje kvalitetne čorbe ne iznosimo u javnost, jer tajna je tajna – dodaje Ilić.

Mile Markovic kulinar iz Dvorista kod Golupca

Mile Marković, kulinar iz Dvorišta kod Golupca

Njegov drugar Mile Marković, kulinar iz Dvorišta kod Golupca, kaže da je optimista i očekuje pobedu, jer je u svome kotliću stavio pet vrsta riba, od kojih je jedna posebna,to je mrena, koja daje kvalitet i bez koje nema riblje čorbe.

Pobednik ovogodišnjeg 51. Golubačkog kotlića u kuvanju riblje čorbe je Stevan Rajčić iz Dobre, nešto slabiju čorbu skuvao je Dalibor Radosavljević iz Kostolca, dok je treće mesto pripalo mladoj ekipi iz Golupca na čelu sa glavnim kulinarom Aleksandrom Ivanovićem. Njima su pripali pehari, vredne novčane nagrade i godišnje dozvole za ribolov.

Stevan Rajcic iz Dobre pobbednik 51 kotlica u Golupcu

Stevan Rajčić iz Dobre pobednik 51. kotlića

Ribar iz golubačkog podunavskog sela Dobra Stevan Rajčić je dugogodišnji alas, kuva riblju čorbu i paprikaš već dve decenije, a za ovu pobedničku upotrebio je svo svoje znanje i iskustvo.

-Srećan sam što je moja čorba proglašena za prvom čorbom ovogodišnjeg 51. golubačkog kotlića, a posebna je draž što se od 114 takmičara petočlana komisija za ocenu kvaliteta opredelila da ja budem pobednik – kaže Stevan, koji kao i njegove kolege ne želi da otkrije tajnu kako je skuvao pobedničku čorbu. – Mogu samo da kažem da sam koristio pet vrsta ribe, povrće i začine koji su dali boju i ukus čorbe – dodao je Rajčić.

Stevan Mandic iz Vrsca pobednik u pecanju ribe na plovak u konkurenciji juniora

Stevan Mandić iz Vršca, pobednik u pecanju ribe na plovak

Istoga dana, za vredne nagrade takmičilo se oko 50 sportskih ribolovaca u ulovu ribe na plovak. U juniorskoj konkurenciji pobednik je Stevan Mandić iz Vršca, druga je Anja Marija Živanović iz Velikog Gradišta, a treće mesto pripalo je Vukašinu Jeniću iz Miljevića.

Kod seniora, pobednik je Radiša Novičić iz Novog Sada, drugo mesto osvojio je Miodrag Đorđević iz Sladinca, opština Golubac, a trećeplasirani je Branislav Stevanović iz velikog Gradišta. Njima u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji pripale su vredne nagrade, ribolovački pribor, dar Sportskog saveza opštine Golubac.

                                                                                     Lj.Nastasijević