U susret 129. „Smederevskoj jeseni“

Objavio: | 24. avgust 2016.

129_Smederevska-jesen_2016_logoSvojom dugom tradicijom, manifestacija „Smederevska jesen“ spada u red najstarijih turističko-privrednih manifestacija u Srbiji.

Ovogodišnja, 129. „Smederevska jesen“ obuhvata programe koji će se održavati u toku prve polovine septembra, sa naglaskom na periodu od 8. do 11. septembra. Tokom manifestacije posetioci se mogu upoznati sa osobenostima smederevskih sela, sa privrednim potencijalama smederevskog kraja, prisustvovati kulturnim i zabavnim programima, kao i sportskim takmičenjima. Lokacije kao što su Gradski trg, Dunavski kej,  Smederevska tvrđava, Vinski grad, i ove godine biće mesta održavanja brojnih programa.

smed jesenNa dan svečanog otvaranja manifestacije, 9. septembra, povorka Smederevskog karnevala, pronoseći jednu od osnovnih poruka manifestacije nazivom „Smederevo vazda otvoreno“,  kretaće se od Dunavskog keja, duž ulica Despota Đurđa i Kralja Petra Prvog do Gradskog trga, gde će nastupiti karnevalske grupe koje su učestvovale u defileu. U Malom gradu Smederevske tvrđave biće upriličen program svečanog otvaranja „Smederevske jeseni“, a tom prilikom biće izveden modno-koreografski spektakl „Zlatna nit“, autorke Emilije Kovačević, istaknutog kostimografa, u koreografiji Đorđa Makarevića, prvaka baleta Pozorišta na Terazijama, koreografa i reditelja.

129_Smederevska-jesen_2016_program-1Prema uobičajenoj praksi, publika tokom trajanja „Smederevske jeseni“ može besplatno pratiti koncerte izvođača koji pripadaju različitim muzičkim pravcima. U uvodnom segmentu muzičkih događaja na Gradskom trgu će koncert održati grupa „Double trouble“, a Vinski grad, kao prigodan ambijent, i uz ponudu smederevskih vinarija, i ove godine biće mesto susreta sa tamburaškim orkestrom.

Blok horske muzike biće u znaku nastupa na Gradskom trgu omladinskog hora „The voices“ iz Fibrena (Italija) i Gradskog ženskog hora „Kir Stefan Srbin“ iz Smedereva.

Poklonici rok i metal zvuka moći će da u okviru jednovečernjeg rok miksa uživaju u nastupima široj publici poznatog smederevskog benda „Alogia“, kao i u koncertu rok benda „Ničim izazvan“. Na Gradskom trgu nastupiće i popularni sastav „Amadeus bend“.

Redovni  programski muzički segment „Smederevske jeseni“,  koncert „Smederevo, grade od starina“ u okviru koga  nastupaju afirmisani pevači narodne muzike biće ove godine održan na Gradskom trgu. U završnici manifestacije još jedna od poznatih grupa sa domaće scene, „Miligram“, održaće svoj koncert.

129_Smederevska-jesen_2016_program-2Kvaliteti seoskih sredina i osobenosti seoskih mesnih zajednica ističu se kroz poljoprivrednu izložbu „Seoska dvorišta“ koja u Smederevskoj tvrđavi nudi živopisno okruženje, susret sa etno motivima, proizvodima domaće radinosti, atmosferu seoskih domaćinstava, izložene alatke upotrebljavane u starim zanatima, predstavljanje poljoprivrednih kultura dominantnih u svakoj od seoskih mesnih zajednica koje učestvuju u izložbi.

Na sferu poslovnih mogućnosti i privrednih potencijala posetioce će upućivati privredna izložba na kojoj će firme učesnice predstaviti svoje delatnosti.

Tokom manifestacije, javni prostor oživeće performansi,  programi za decu i mlade, plesni nastupi, izložbe knjiga i starih zanata, kreativne radionice, programi koji evociraju duh srednjovekovlja, insirisani kulturno-istorijskom baštinom Smedereva kao poslednje srpske srednjovekovne prestonice.

I na 129. „Smederevskoj jeseni“ Smederevo će biti domaćin međunarodnog rukometnog turnira, uspešno organizovanog i prethodnih godina. Ove godine, nakon defilea učesnika, turnir će biti otvoren 2. septembra. Bloku sportskih događaja na ovogodišnjoj „Smederevskoj jeseni“ pripadaju i memorijalni košarkaški turnir „Marinković Nikola-Žaki“, kao i Otvoreno prvenstvo Smedereva u streličarskom sportu za osobe sa invaliditetom i rekreativce.

oplenacka_berba_2008Put vinove loze kroz prostor i vreme i saradnja čoveka i prirode biće dočarani na slikovit način kroz izložbu „Tri boje vina: čovek i vino“ koja će biti priređena u Muzeju u Smederevu koji izložbu organizuje u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu.

Briga o maternjem jeziku, kao jedan od osnovnih prosvetnih i kulturnih zadataka, kao i značajan doprinos kulturno-obrazovnom aspektu manifestacije „Smederevska jesen“ ispoljava se i kroz izložbu „Negujmo srpski jezik“ koja će biti upriličena u Galeriji Savremene umetnosti Smederevo. Pokrovitelji akcije su Biblioteka Grada Beograda, Filološki fakultet u Beogradu i Sekretarijat Grada Beograda. Organizatori su Grad Smederevo i Podružnica za srpski jezik i književnost Srbije za Podunavski okrug. Za učenike osnovnih i srednjih škola u Narodnoj biblioteci Smederevo biće organizovana edukativno-kreativna radionica „Smederevci neguju srpski jezik“.

sd jesenPrednost otvorenosti Smedereva ka Dunavu, lepota plovidbe u kombinaciji sa muzičkim ugođajem, doći će do izražaja kroz turu turističkim brodićem u društvu Omladinskog orkestra „Svetlost“ koji tokom vožnje na relaciji pristan -špic ade – Smederevska tvrđava – pristan izvodi koncert klasične muzike.

Tokom „Smedervske jeseni“ zainteresovanima će biti omogućeno i panoramsko razgledanje grada autobusom, a za organizovane posete biće otvorena i vila „Zlatni breg“, letnjikovac Obrenovića.

Prvi u nizu programa u okviru 129. „Smederevske jeseni“, Međunarodna izložba pasa u u organizaciji Kinološkog društva Smederevo, uz učešće velikog broja izlagača iz zemlje i inostranstva, održana je 20. avgusta u Smederervskoj tvrđavi.