Turski film pobednik VIII Silafesta

Objavio: | 7. septembar 2016.

Saopštenje za medije

1_fTurski film „Turkey: Home of Turquoise“ reditelja Dagana Dželajira dobitnik je nagrade Grand pri za najbolje filmsko ostvarenje na VIII Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma, Silafest 2016.

Ovaj trominutni film šalje poruku o lepoti Turske kao turističke destinacije, prikazujući lepotu njene tirkizne obale. Film je urađen u produkciji Ministarstva kulture i turizma Turske kao sastavni deo promotivne kampanje ove zemlje.

Nagradu „Zlatni talas“ za najbolji turistički film dobilo je ostvarenje Peke Hare „Polar Night Magic“. Film govori o čarobnim finskim polarnim noćima. Tokom zime u Finskoj, sneg se zadržava na tlu pola godine, pa se svetlost tokom ovog dugog perioda pojavljuje u najneobičnijim bojama i oblicima. Za najbolji srpski turistički film proglašen je „Dunav u Srbiji: 588 impresija“, reditelja Srđana Stankovića. Ovaj film, urađen u produkciji Turističke organizacije Srbije, na kreativan način prikazuje turističke atrakcije duž 588 kilometara toka ove najznačajnije evropske reke kroz Srbiju.

2_fU kategoriji ekološkog filma glavnu nagradu ponelo je delo „Making an Ancient Forest – Kalkalpen National Park“ austrijske rediteljke Rite Šlamberger u kojem se bavi pitanjem šta bi bilo da možemo da vratimo vreme unazad i povratimo prirodu u njeno prvobitno stanje. Najbolji srpski film u ovoj kategoriji delo je beogradskog autora Ilije Dimitrijevića „The Miniature World of Serbian Nature – Amazing World of Insects“ u kojem prikazuje svet insekata koji je nevidljiv ljudskom oku, ali ne i objektivu kamere.

Na ovogodišnji Festival, osmi po redu, stiglo je preko 180 filmova, od kojih je žiri odabrao 46  iz 22 zemlje, 33 u kategoriji turističkog i 13 u kategoriji ekološkog filma.

Silafest je član član Međunarodnog komiteta festivala turističkih filmova (CIFFT) koji se nalazi pod patronatom Svetske turističke organizacije (UNWTO), jedne od specijalizovanih agencija Ujedinjenih nacija. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu, poput onih u Njujorku, Los Anđelesu, Varšavi, Berlinu, Kanu i drugim gradovima širom sveta. Ovaj Komitet je uvrstio Silafest među 12 najprestižnijih festivala ove kategorije filmova na našoj planeti.