Izložba fotografija „Indija za početnike“

Objavio: | 6. oktobar 2016.

897245e5-a215-4bc4-8b81-7118ec988c1aU zavičajnoj galerija Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ u petak, 7. oktobra, sa početkom u 19  časova u Kučevu, biće otvorena  izložba fotografija „Indija za putopis“.

Fotografije su nastale tokom putovanja šestoro prijatelja zapadnom obalom Indije – od Mumbaja (Bombaja) do Trivandruma, oktobra 2015. godine.

Objektivom fotoaparata zabeležen je svakodnevni život stanovnika ove mnogoljudne države, bogata i koloritna kulturna baština i nesvakidašnji prizori iz živopisne prirode.

images-1Autori su se prvi put susreli sa Indijom, iako iza sebe imaju zavidan staž svetskih putnika.

U Indiji su, kako kažu, osetili odsustvo vremena i iskonsku pripadnost živog i neživog sveta jednom i univerzalnom.

Povratkom u Srbiju, nastavljeno je iniciranjem humanitarnog projekta „Indija za početnike“, čiji je sastavni deo i prodajna izložba.

images-3Aleksandar Bogdanović, član tima projekta „Indija za početnike“, objašnjava da su fotografije nastale tokom putovanja zapadnom obalom Indije u oktobru 2015. godine.

-Nas šestoro smo posle kraćeg lutanja ulicama i slamovima Mumbaja krenuli na plaže Goe, a zatim dalje na jug, vodenim kanalima živopisne Kerale. Nemanja Radovanović, Sanja Soltić, Martina Jović, Mirna Gaćeša i Dušan Lopušina su vredno sakupljali utiske kroz objektive fotoaparata. Ovo je njihova izložba, moje su reči.

Rezultati su proizvod timskog rada. Doneli smo u Srbiju neko iskustvo, lepe utiske i želeli da deljenjem motivišemo ljude da posete Indiju. Mnogo je predrasuda o ovoj čarobnoj zemlji, a neprocenjivo je iskustvo naći se na tim meridijanima, kaže Bogdanović.

                                                             Lj.Nastasijević