Konkurs za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu

Objavio: | 3. oktobar 2016.
zgrada-so-golubac

zgrada SO Golubac

Opština Golubac obaveštava poljoprivrednike da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine raspisalo  konkurs za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu.

Podsticaji obuhvataju podršku programima koji se odnose na unapređenje ruralne ekonomije za investicije, a sprovode se sa ciljem unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima.

Podsticaji obuhvataju program za podršku investicija za izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje, u cilju privođenja nameni, kao i nabavke opreme, radi pružanja ugostiteljskih usluga u ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu. Takođe, podsticaji su namenjeni i za za nabavku opreme i alata za obavljanje poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima kao i podsticaji programu za podršku investicijama za promociju nepoljoprivrednih aktivnosti na selu putem izrade ili modernizacije i profesionalizacije turističkih internet stranica.

plodne-oranice-i-usevi-u-golubackom-ataru

plodne oranice i usevi u golubačkom ataru

Pravo na korišćenje ovih podsticaja imaju fizičko lice (nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva), preduzetnik kao i pravno lice.

Podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju koja za 2016. godinu iznosi 40 % – za ostala područja, 55 % – za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Procentualni iznos podsticaja za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi utvrđuje sa prema mestu predmetne investicije, odnosno mestu obavljanja aktivnosti koji se podržavaju ovim pravilnikom, u skladu sa posebnim propisom koji određuje područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Maksimalni iznos podsticaja po korisniku za investicije je 1.200.000,00 dinara. Rok za podnošenje prijave je 15.10.2016. godine.

                                                                      Lj.Nastasijević