Sezonu otvaraju najmlađi predstavom Hamlet

Objavio: | 5. oktobar 2016.

hamlet_plakatNovu pozorišnu sezonu Centra za kulturu Smederevo, u okviru programa Dečije nedelje, otvoriće polaznici Studija za glumu Centra za kulturu predstavom „Hamlet“, koja je na repertoaru u sredu, 5. oktobra 2016. godine.

Preporučeni uzrast je od prvog do petog  razreda, mada predstavu rado gledaju i stariji uzrasti osnovnih škola. Glumci u predstavi su i sami učenici smederevskih osnovnih škola: Teodor Lorić, Sofija Stefanović, Sofia Branković, Jelena Morača, Tea Dobrosavljević, Milica Đekić, Ana Mirkailo, Maksim Milenković, Milijan Milenković, Stefan Morača, Teodora Đekić, Marija Pešić i Nađa Rakočević.

Predstava „Hamlet“, na duhovit i atraktivan način predstavlja priču Vilijama Šekspira, menjajući kontekst i smeštajući radnju u Srbiju, u pozorište u kome je Hamletov otac upravnik, a sam Hamlet i njegova družina, glumci. Klaudija, zla sestra Hamletovog oca, uz pomoć svojih nespretnih pomoćnika, pokušava nizom smicalica da se dočepa mesta upravnika, a Hamlet će morati da odluči kojoj će strani da pomogne i na koji način.

Ovom predstavom se deca upoznaju sa osnovnim idejama dela slavnog Šekspira, ali i sa činjenicom da pojedinac treba da se bori za svoje ideale i stavove čak i kada se čini da je ta borba unapred izgubljena, a problemi previše veliki da bi se mogli prevazići. Aktuelnost predstave deci različitog uzrasta se ogleda i u duhovitim dijalozima, multimedijalnim elementima, i u činjenici da je radnja smeštena u današnje vreme i govori o družini kakvoj verovatno i sami gledaoci pripadaju.

Adaptaciju i režiju predstave potpisuje Nevena Rakočević, instruktor glume, nagrađivana za glumu i režiju na brojnim festivalima amaterskih pozorišta u Srbiji, što svedoči o kvalitetu ponuđenog programa.

Podsećamo da se ove godine obeležava 400 godina od smrti velikana engleske i svetske književnosti Vilijama Šekspira.

Predstava se igra u Velikoj dvorani, sa početkom u 12.00 časova. Cena ulaznice je samo 100 dinara.