PODELI
Foto: Pixabay

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2019. godine iznosio je 2,5 odsto na godišnjem nivou, objavio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na četvrto tromesečje prošle godine, prema desezoniranim podacima, rast BDP-a u prvom kvartalu 2019. godine iznosio je 0,3 procenta.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou zabeležen je u sektoru građevinarstva (12,3 odsto), sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (5,8%) i sektoru informisanja i komunikacija (4,9%).

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u posmatranom tromesečju je u odnosu na isti period prošle godine, realni rast zabeležen kod svih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su porasli za 3,2 procenta, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,3, izdaci za finalnu potrošnju države za 2,5, bruto investicije u osnovna sredstva za 8,4, izvoz robe i usluga za 9,3 i uvoz robe i usluga za 9,4 posto, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR