PODELI

Evropski Fejsbuk pesnički festival će deseti put biti održan 9. i 10. marta na Novosadskom sajmu, u okviru Međunarodnog sajma knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.
Evropski Fejsbuk pesnički festival okuplja pesnike koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku sa ciljem da virtuelnu pesničku komunikaciju pretvori u stvarnu njihovim okupljanjem na Novosadskom sajmu.

Za učešće na festivalu i na konkurs za nagradu prijavilo se oko 490 pesnika iz 29 zemlja sveta.
Oko 130 učesnika je potvrdilo svoj dolazak na festival, dok će ostali pesnici učestvovati postavljanjem svojih pesama na zidu Fejsbuk stranice festivala.

Prvostepeni žiri, koji čine pobednici prethodnih devet izdanja festivala, odlučuje o odabiru pesama za uži izbor za nagradu.

Drugostepeni žiri, na čelu sa Simonom Grabovcem, odlučuje o dobitniku nagrade koja je objavljivanje samostalne zbirke pesama, dok će pesme koje uđu u uži izbor biti objavljene u posebnoj zajedničkoj knjizi.

Prvostepeni žiri će odluku o užem izboru doneti do 1. juna, a drugostepeni će svoju odluku saopštiti na manifestaciji „Pesnička republika“, koja se održava u novembru u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

Članovi prvostepenog žirija su Branka Korać (Holandija), Jelena Ći­rić (Češka), Mitko Go­gov (Ma­kedonija), Bogdanka Rakić (Ne­ma­čka), Mensur Ćatić (BIH), Boris Lazić (Francuska), Igor Trpčeski (Makedonija), Todora Škoro (Srbija), Aleksandra Luthander (Švedska), Toni Perdić (Srbija), Mariana Kunbar (Izrael), Katarina Mosnak Bagljaš (Slovačka), Zlatko Kraljić (Slovenija), Nenad Trajković (Srbija).
Članovi drugostepenog žirija su Simon Grabovac (predsednik), dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović.
Svi pesnici svojim učešćem stiču pravo da postanu državljani „Pesničke republike“ i dobiju pasoš.

Pesnička republika, osnovana 26. novembra 2016. godine u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu i proistekla je iz Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala.

POSTAVI ODGOVOR