PODELI
Foto: Portal Radio Požarevac

Lokaciju izgradnje novog bloka obišli su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v.d. direktora JP “Elektroprivreda Srbije” Milorad Grčić, ambasadorka Kine u Srbiji i predstavnici kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Ministar Antić rekao je da je projekat Kostolac B3 najveći I najznačajniji energetski projekat koji se razvija u Srbiji kada je elektroenergetika u pitanju.

Foto: Portal Radio Požarevac

“Posle blokova B 1, B2 sada se radi novi blok B 3 koji će bez sumnje biti jedan od važnih faktora elektroenergetske stabilnosti Srbije i jedan od najznačajnih proizvodnih objekata. Insistiramo na završetku I realizaciji projekta u skladu sa kvalitetom I rokovima koje smo ugovorili”, rekao je ministar.

On je naveo da se u ovom trenutku dobro razvijaju dve faze projekta- izgradnja dimnjaka I postrojenja za hemijsku preradu vode.

“Na najvećem delu lokacije biće glavno pogonsko postrojenje novog Bloka B 3, danas smo dobili građevinsku dozvolu, I praktično od danas CMEC kao izvođač radova može početi sa pripremnim radovima za lokaciju koja će biti ključna”, rekao je Antić.

Foto: Portal Radio Požarevac

Vrednost radova na tom delu projekta je vise od 50 odsto ukupne investicije, dodao je Antić naglašavaljući da se upravo u tome ogleda važnost dobijanja dozvole.

“Puno posla je pred nama I imamo čvrsta obećanja da će u narednom periodu nastaviti da se radi u kvalitetu I pokušaju da dostignemo planiranu dinamniku”, rekao je ministar.

On je zahvalio predstavnicima EPS-a, kineskim partnerima na tome što ulažu veliki trud da bi se projekat razvijao.

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da je realizacija projekta izgradnje novog 350 megavatnog blokau srpskoj energetici značajan pomak.

Foto: Portal Radio Požarevac

“Kada bude izgrađen i bude na mrezi to će žnačiti nešto manje od 10 odsto uvećanja, tačnije oko devet procenata u odnosu na sadašnje instalisane proizvodne kapacitete”, rekao je Milorad Grčić.

On je naveo da je reč o veoma važnom i skupom projektu.

“Projekat jeste u zaostatku jer kineska kompanija CMEC kasni u startu, ali malo po malo, uspevamo da se usaglasimo I stvari pokrenemo bržim tokom”, rekao je Grčić.

On je naveo da je danas dobijena sedma dozvola koja je najznačjanija u energetskom smislu.

“Ona se odnosi na ono što je srce bloka- kotao, turbine I generator, zato je danas veliki dan I za nas i kineske partnere”, dodao je Grčić.

Foto: Portal Radio Požarevac

Grčić je naveo da je na prethodno održanom sastanku bilo reči o samom projektu, tehničkim detajima, uslovima, budućem napredovanju.

Iz dana u dan, meseca u mesec kašnjenje će biti smanjeno i približićemo se, nadam se, zakonskom roku. To zavisi od mnogo faktora, ali daćemo sve od sebe”, rekao je Grčić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je reč o jednom od najvećih projekata u energetici koje Srbija I Kina rade zajedno I da kineska strana daje veliki značaj izgradnji ovog projekata.

“Značaj ovog projekta veliki je za ekonomski razvoj Srbije I sigurna sam da će kineska kompanija učiniti sve napore da izgradi ovaj projekat po kvalitetu I terminu”, rekla je ambasadorka.

POSTAVI ODGOVOR