PODELI
Dunav kod Rama, Foto: Portal Radio Požarevac

Slaba do umerena kiša očekuje su u severnom delu zemlje, dok se u južnim krajevima Srbije očekujemo razbijanje kompaktne oblačnosti, ali će se zadržati nestabilno vreme sa grmljavinom i pljuskovima, rekao za Jutarnji dnevnik RTS-a direktor Republičkog hidrometerološkog zavoda Jugoslav Nikolić.

“Nestabilno vreme sa pljuskovima se očekuje do petka. U petak očekujemo stabilizaciju vremena, da bismo u subotu imali pretežno sunčano vreme sa porastom dnevnih temperatura”, navodi Nikolić.

Kako nas do petka očekuju padavine, Nikolić kaže da su sve operativne službe u pripravnosti i dežuraju 24 sata tokom cele godine. Takođe navodi i da su ostali subjekti sistema u sistemu dežurstva.

Što se tiče situacije u regionu i porastu vodostaje reke Save, Nikolić je rekao da Srbija mora da bude u pripravnosti do 18. maja.

“Imali smo izuzetno velike padavine kod naših suseda vezano za ovaj ciklon. Recimo u BiH smo imali 50 do 110 litara padavina lokalno, dok smo u Hrvatskoj imali lokalno i više od 200 litara kiše. Talas iz tog područja Save ide prema našem delu i vrh talasa očekujemo da prođe do 18. maja”, ističe Nikolić.

Dodaje da svi subjekti sistema moraju biti veoma oprezni i pratiti situaciju do 18. maja.

U odnosu na pre pet godina, kada su Srbiju zadesile velike poprave, Nikolić smatra da danas službe bolje funcuinoišu.

“Mi smo još 7. maja upozorili na stvaranje ovog ciklona koji će usloviti obilnije padavine iznad našeg područja. Objasnili smo i razlike u odnosnu na 2014. godinu u pogledu količine padavine, inteziteta i stanje tla i svi subjkti u sistemu su u skladu sa naši upozorenjem adekvatno reagovali”, navodi Nikolić.

Napominje da je Hidrometerološki zavod u poslednje tri godine imao nekoliko porjekata kojima smo značajno unapredili svoje kapacitete.

“Napomenuo bih samo da smo sa svim državam u slivu Save razvili zajedniču platformu za razmenu infomracija u svakom trenutku u realnom vremenu. Formirali smo i Konzorcijum za unapređenje ranih najava i upozorenja i kratkoročnih prognoza”, ističe Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR