PODELI

Ukoliko predsednik Aleksandar Vučić prelomi da će Srbija 31. marta ići na birališta, izbori bi najranije mogli biti raspisani 30. januara, a najkasnije 14. februara, dan uoči državnog praznika Sretenje. Ako se, ipak, donese odluka da glasanje bude 14. aprila, onda su u igri za raspisivanje – 13, odnosno 28. februar.

Ova kalkulacija je izvedena na osnovu zakonskog roka za trajanje izborne kampanje. Političke partije ideje mogu ukrštati najkraće 45, a najduže 60 dana.

Lider Srbije i prvi čovek SNS govorio je prethodnih dana da je u njegovoj partiji većina za izbore, ali da će odluka biti doneta na osnovu državnih interesa. Vučić je izlazak na birališta vezao za pitanje Kosova i Metohije, odnosno odluku Prištine da ukine takse na srpsku robu.

Prema oceni analitičara, ukoliko privremene institucije na KiM povuku ovaj ekstremni namet i dve strane se vrate za pregovarački sto u Briselu, izbora verovatno neće biti. U suprotnom, do glasanja će gotovo sigurno doći.

Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da naprednjaci razmišljaju o prevremenim izborima i da ih većina članova želi.

– O tome će se odlučivati na osnovu mnogih okolnosti. Imaćemo Predsedništvo, nakon toga Glavni odbor. Odluka će biti doneta u korist Srbije, a ne jedne političke partije – rekla je Gojkovićeva. – SNS ima veliko poverenje građana, na osnovu čega vodi državu, ali se naprednjacima stalno spočitava i govori, maltene, da su oteli vlast i sprovode hajdučiju. Negiraju se rezultati, smanjenje nezaposlenosti, otvaranje velikog broja fabrika, poboljšanje međunarodnog ugleda države, rezultati parlamenta. Najbolje je izaći pred građane i videti šta misle o nama, a šta o drugima.

Prema rečima predsednika SVM Ištvana Pastora, velika je verovatnoća da će izbora biti na proleće iako ih ova partija ne priželjkuje.

– Kako ne vidim mnogo mogućnosti za nastavak pregovora o KiM, verovatno da ćemo u rano proleće, u martu ili aprilu, imati vanredne parlamentarne izbore. SVM je pripremljen za njih, ali ih ne priželjkujemo. Želeli bismo da imamo naredne godine redovne izbore, kada se završava četvorogodišnji ciklus u pokrajini i republici, ali ne odlučujemo mi o tome – istakao je lider partija koja je u koaliciji sa naprednjacima.

On je naglasio da će za “mađarsku zajednicu to biti veoma teški izbori i da će im glavni zadatak biti da pokrenu ljude da izađu na birališta, jer postoji znatna mera političke bezvoljnosti”.

Deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju pokušava da napravi dogovor ili o bojkotu ili o zajedničkom izlasku na birališta, na listi koja bi se zvala “1 od 5 miliona”.

REDOVNO U MAJU 2020.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, na glasanje se mora ići najkasnije 30 dana pre isteka mandata predstavnika u parlamentu. Sadašnji parlamentarni tim, 11. saziv od uvođenja višestranačja devedesetih godina, konstituisan je 3. juna 2016. godine. Mandat im ističe 3. juna 2020. godine, što znači da je krajnji rok za izlazak na birališta početak maja sledeće godine.

POSTAVI ODGOVOR