PODELI
Foto: mgsi.gov.rs

“Poštujem rad i poštujem sve radnike u komunalnim delatnostima, zato smo zajedno za sindikatima radili na kolektivnom ugovoru za 70.000 zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima, koji je zaključen posle skoro 20 godina, a potom i produžen na još tri godine, do 2021”, kaže Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će se razgovarati i o tome kako da dejstvo kolektivnog ugovora proširimo i na ona komunalna preduzeća i zaposlene koji do sada nisu bili obuhvaćeni, kako bi i njihova prava bila bolje zaštićena, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade.

Mihajlovićeva je podsetila da je kolektivni ugovor produžen upravo na inicijativu sindikata.

Ona je istakla da se poslednjih godina realizuju najveća ulaganja u proteklih nekoliko decenija u vodosnabdevanje, tretiranje otpadnih voda i čvrstog otpada, što najbolje pokazuje odnos države prema ovoj oblasti.

“Investicijama u komunalnu infrastrukturu čuvamo i unapređujemo korišćenje prirodnih resursa, koji su osnova razvoja Srbije. Prirodni resursi, a pre svega voda, jesu dobra koja pripadaju svim građanima Srbije i o kojima moramo da brinemo mnogo više, zbog budućih generacija”, kaže Mihajlovićeva.

Ona je ukazala da su dopune Zakona o komunalnim delatnostima bile neophodne da bi se omogućila izgradnja komunalne infrastrukture u opštinama koje svojim sredstvima ne mogu da je izgrade, kao i realizacije kapitalnih investicija koje javna komunalna preduzeća ne mogu da finansiraju iz sopstvenih prihoda, ali tako da javni sektor ostaje nosilac komunalne delatnosti.

“Nastavićemo i ubuduće da radimo sa sindikatom kao partneri, kako bismo građanima obezbedili kvalitetno i održivo pružanje komunalnih usluga, a posebnu pažnju posvetićemo poboljšanju položaja zaposlenih u komunalnom sektoru”, dodala je Mihajlovićeva.

POSTAVI ODGOVOR