PODELI
Dunav kod Rama, Foto: Portal Radio Požarevac

Cilj tog projekta je promocija nautičkog saobraćaja i turizma gornjeg i donjeg Podunavlja, kroz povezivanje jedanaest gradova: Smederevo, Kladovo, Donji Milanovac, Kostolac, Golubac, Veliko Gradište, Novi Sad, Beograd-Zemun, Sremske Karlovce, Apatin i Banoštor.

Prema podacima Agencije, tokom prošlogodišnje nautičke sezone je na šest medjunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji zabeleženo 1.150 pristajanja kruzera i više od 157.000 prelazaka obale. U odnosu na 2017. godinu broj pristajanja kruzera veći je za 15 odsto, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za petinu.

Beograd je i dalje stranim turistima najatraktivnije medjunarodno putničko pristanište sa više od polovine ukupnog broja pristajanja i oko 80.000 turista. Slede ga pristaništa u Novom Sadu i Donjem Milanovcu.

“Prošle godine smo otvorili pristanište u Golupcu, koje je uspešno završilo nautičku sezonu sa 44 pristajanja i više od 6.000 prelazaka obale. Očekujemo da do 2025. godine bude udvostručen broj pristajanja kruzera i turista na medjunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji”, rekao je vršilac dužnosti direktora Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović.

Pomoćnik ministra saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture Veljko Kovačević je istakao da je trenutna vrednost ulaganja u projekte u oblasti vodnog saobraćaja 205 miliona evra, a da se do kraja godine očekuju dodatna ulaganja.

POSTAVI ODGOVOR