PODELI

Građani čekaju da se upali crvena lampica kako bi po jeftinijoj struji uključili TA peć, bojler, mašinu za veš. Nekada lampica samo pregori, a sat i dalje beleži nižu tarifu, pa je treba samo zameniti. Ali dešava se i da je merni uređaj u kvaru pa stižu veći računi.

“E pa desilo se da nije bilo ispravno, znači radila je samo skuplja struja, jeftina nije radila, i onda sam morala da idem, vidim stižu računi i reklamirala sam ovde. A što se tiče procedure, odmah su to uradili. Pre toga je bio promenjen sat, a šta se to desilo, ne znam”, kaže Gordana Bulva Andrejić.

Prvo, građani moraju da prijave kvar – telefonom ili na šalteru Elektrodistribucije. To treba da urade i čitači potrošnje struje ako uoče nepravilnosti.

Po prijavi, nadležni u roku od tri dana moraju kontrolisati brojilo ili MTK-uređaj, koji evidentira više i niže tarife, i u slučaju neispravnosti otkloniti smetnje ili zameniti brojilo.

“Odmah se pristupa zameni i radi se korekcija obračuna. Napominjem, za onaj obračunski period koliko je merni uređaj bio neispravan, novac se vraća ako je u pretplati, ako to korisnik želi, a ako ne želi, može da ostavi za naredni period pa da pokrije potrošnju. Međutim, ukoliko se radi o signalnoj lampici, koja u najvećem broju slučajeva pregori, to moraju sami da zamene”, kaže Sandra Alagić iz “EPS distribucije”.

Dodatna kontrola mora da se plati

Elektrodistribucije imaju svoje službe koje kontrolišu brojila, a merni uređaji trebalo bi da se baždare svakih 12 godina. To važi i za stara i nova digitalna brojila.

“Ako je uređaj star, ne znači da je i neispravan. Ukoliko je star, prolazi proces kontrolisanja i ukoliko zadovolji proces kontrolisanja, biva i overen. Takođe, dolaze i brojila novije generacije i na njima vršimo proces kontrolisanja po važećim pravilnicima i uputstvima”, kaže Petar Dojak, glavni kontrolor “EPS distribucije”.

Ako su građani nezadovoljni kontrolom koju uradi Elektrodistribucija, mogu tražiti i dodatnu kontrolu, ali ta kontrola mora da se plati. Ona se radi u republičkoj Direkciji za mere i dragocene metale.

U Srbiji ima tri i po miliona brojila. Stara brojila su, kažu, pouzdana, ali, u skladu sa zakonskim obavezama, EPS ih sukcesivno zamenjuje digitalnim.

POSTAVI ODGOVOR