PODELI
Foto: Portal Radio Požarevac

Danas je održana svečana sednica štaba za vanredne situacije povodom, obeležavanja 1. marta Svetskog dana civilne zaštite.

Na početku sednice komandant štaba i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović:

“Civilna zastita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju takve vanredne situacije koja prevazilazi mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Krajem prošle godine donet je novi zakon koji reguliše ovu oblast, Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama.

Ovim zakonom uređuje se smanjenje rizika od katastrofa, prevencija i jaćanje otpornosti i spremnosti pojedinaca i zajednice za reagovanje na posledice katastrofa, zaštita i spasavanja ljudi, materijalnih, kulturnih i drugih dobara, prava i obaveze građana, udruženja, pravnih lica, organa jedinica lokalne samouprave, autonomnih pokrajina i Republike Srbije, upravljanje vanrednim situacijama, funkcionisanje civilne zastite, rano upozoravanje, obavestavanje i uzbunjivanje, međunarodna saradnja, inspekcijski nadzor i druga pitanja od znaćaja za organizovanje i funkcionisanje sistema smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.

Nastavak teksta pročitajte OVDE.

POSTAVI ODGOVOR