PODELI
Foto: www.minrzs.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, zajedno sa delegacijom resora kojim rukovodi, ambasadorom SAD-a Kajl Skatom i predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova prisustvovao je otvaranju prvog Prihvatilišta za žrtve trgovine ljudima u Republici Srbiji.

Ministar Đorđević istakao je da je otvaranje ovog Prihvatilišta znak uspešne saradnje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva unutrašnjih poslova i dodao da je veoma zahvalan ambasadi SAD, koja je pružila podršku, kao i ambasadoru Skatu, koji se i lično založio da ideja bude realizovana.

„Otvaranje Prihvatilišta ne samo da je međunarodna obaveza Republike Srbije, već i rezultat odgovorne politike koju sprovodi ova Vlada. Veoma sam zadovoljan što smo uspeli u tome. Želimo da žrtvama trgovine ljudima pružimo najadekvatniju zaštitu i dobre uslove za život, da im pomognemo da nastave dalje i da znaju da njihova država misli i brine o njima“, rekao je Đorđević.

Ministar je naglasio da u našoj zemlji nažalost postoje slučajevi trgovine ljudima kao i svuda u svetu, ali da će Republika Srbija nastaviti, svim merama, da tu pojavu svede na minimum, kao i da uslovi u kojima borave oni koji su bili žrtve, budu sve bolji.

Ambasador SAD Kajl Skat istakao je da je borba protiv trgovine ljudima jedan od najtežih problema u celom svetu, kao i da je ona prioritet rada ambasade SAD i njihove spoljne politike.

„Svake godine pružamo finansijsku podršku nevladinim organizacijama koje se bore protiv ovog problema. Siguran sam da će ovo Prihvatilište biti veoma značajno mesto za osobe koje su pretrpele ovakav vid nasilja i nadam se da će im to pomoći u nastavku njihovog života“, rekao je Skat.

Nacionali kordinator direkcije policije za pitanje trgovine ljudima Mitar Đurašković istakao je da otvaranje ovog Prihvatilišta predstavlja dokaz da Vlada Srbije aktivno radi na jačanju institucionalizacije kapaciteta u borbi protiv trgovine ljudima.

On je naveo i da je MUP organizovao policijski čas sa učenicima 4. i 6. razreda osnovne škole u Srbiji, i dodao da je na taj način čak veliki broj dece bliže upoznato sa opasnostima trgovine ljudima i načinima lične zaštite.

Direktorka prihvatilišta Aleksandra Ljubojević naglasila je da je ovo Prihvatilište jedino u Srbiji i sistemu socijalne zaštite kao i da je Republika Srbija, njegovim otvaranjem ispunila gotovo sve međunarodne standarde u pristupnim poglavljima 23. i 24, koja obuhvataju oblast pravosuđa i osnovnih prava, i pravdu, slobodu i bezbednost.

„Prihvatilište je namenjeno ženama i devojkama starosti od 16 godina. Obezbeđen im je smeštaj, nadzor tokom 24 časa, visok nivo bezbednosti, a pružiće im se i usluga adekvatne pomoći“, pojasnila je Ljubojević i zahvalila Ministarstvu za rad, MUP-u i ambasadi SAD na velikoj podršci.

U delegaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poseti Prihvatilištu prisustvovali su državni sekretar Stana Božović, državni sekretar Nenad Nerić i v.d. pomoćnika ministra Mirjana Ćojbašić.

 

POSTAVI ODGOVOR