PODELI
Foto: Portal Radio Požarevac

Vrednost radova je oko 200 miliona dinara. Po rečima gradonačelnika Požarevca Baneta Spasovića, ovakav tip transfer stanice je jedan od najvećih u Srbiji. Transfer stanicu će koristiti Požarevac, Veliko Gradište i Golubac, a izgradnja ovog reciklažnog centra i transfer stanice predstavlja rešenje veliko ekološkog problema Požarevca i Braničevskog okruga. Spasović je ovom prilikom podsetio da je krajem prošle godine počela sanacija divljih deponija, a paralelno sa radovima na izgradnji reciklažnog centra i transfer stanice, ućiće se u proces sanacije i rekultivacije deponije.

Početak probnog rada reciklažnog centra se očekuje početkom 2020. godine. Spasović je dodao da se u Požarevcu trenutno izvode investicije u vrednosti od preko milijardu dinara, što po rečima gradonačelnika predstavlja “nezabeležen podatak u bližoj istoriji lokalne samouprave”.

Foto: Portal Radio Požarevac

Izgradnjom reciklažnom centra i transfer stanice stvoriće se mogućnost za 20 do 25 novih radnih mesta.

Damjan Obućina, ispred firme Arhitekstonsko-građevinski institut, koja je projektant reciklažnog centra i transfer stanice rekao je da se ovaj centar sastojati iz četiri dela, a završetak radova do septembra 2019. godine.

Foto: Portal Radio Požarevac

Kapacitet je oko 115 tona dnevno.

Da podsetimo, Gradska deponija čvrtskog otpada „Jeremino polje“ nalazi se na potezu između severne obilaznice grada, naselja Sopot, obradive zemlje Poljoprivredne škole i nekadašnje fabrike “Metkor“.

U eksploataciji je od maja 1989. godine. U periodu od jula 2004. do oktobra 2005. godine, nije vršeno odlaganje smeća, da bi se, posle prekida nastavilo sa odlaganjem i tehničkom rekultivacijom, po projektu Instituta „Kirilo Savić“.

POSTAVI ODGOVOR